Missä viipyvät tiedot asuntojen hintojen kehityksestä?

Varainsiirtoverosta ilmoittaminen sotki Tilastokeskuksen tilastot moneksi kuukaudeksi. Vanhojen asuntojen hinnoista ei ole saatu julkisia tilastoja syyskuun jälkeen.

Jos hyvin käy, Tilastokeskus voisi julkaista vanhojen asuntojen hintatietoja jo keväällä. Tilastokeskuksen tilastopäällikkö Paula Paavilainen kertoo, että Verohallinto on toimittanut heille viime viikolla uutta dataa.

Tilastokeskus käy nyt aineistoa läpi ja analysoi sitä. Viimeksi Tilastokeskus on julkaissut osakeasuntojen hinnat -tilaston lokakuussa. Silloin julkaistiin syyskuun tiedot.

Sen jälkeen luotettavia tilastoja vanhojen asuntojen hinnoista ei ole ollut saatavilla.

Tilastokeskus keskeytti kuukausittain julkaistavan osakeasuntojen hinnat -tilaston julkaisemisen syksyllä sen jälkeen, kun varainsiirtoveron ilmoittaminen muuttui marraskuussa.

Kun aikaisemmin varainsiirtoverosta ilmoitettiin huoneistokohtaisesti Verohallinnolle, marraskuun alusta lähtien verosta on ilmoitettu ostajakohtaisesti. Tilastokeskuksen pitää jatkossa muodostaa jokaisesta myydystä asunnosta huoneistokohtainen hinta.

Vielä isompi ongelma oli se, että muutoksen myötä Verohallinto joutui uudistamaan järjestelmäänsä. Järjestelmäuudistuksen takia Verohallinto ei vienyt varainsiirtoveroilmoituksia järjestelmäänsä loka-marraskuussa. Katkos kesti noin viisi viikkoa. Sinä aikana tehdyt asuntokauppojen varainsiirtoveroilmoitukset Verohallinto rekisteröi jälkikäteen. Tähän liittyvän erillisen aineiston Verohallinto toimitti Tilastokeskukselle helmikuussa.

Seuraava julkistus mahdollisesti keväällä

Vielä syksyllä Tilastokeskus uskoi voivansa jatkaa tilastojen julkaisemista tammikuussa, mutta tammikuun lopussa se tiedotti, että hintatietojen julkaisemisen keskeytys jatkuu toistaiseksi.

Verohallinnolta oli tullut joulukuussa ensimmäinen uudentyyppinen data varainsiirtoveroilmoituksista, mutta se ei ollut riittävän kattava.

Jos nyt saatu uusi data osoittautuu hyväksi, on mahdollista, että Tilastokeskus julkaisee maalis-huhtikuun aikana viime vuoden viimeisen neljänneksen tiedot. Kyse on tiedoista, jotka normaalisti olisi julkaistu tammikuun lopussa.

Muutokset varainsiirtoveron ilmoittamisessa olivat hyvissä ajoin Tilastokeskuksenkin tiedossa, ja Paula Paavilaisen mukaan he tekivät aktiivista yhteistyötä Verohallinnon kanssa.

Paavilaisen mukaan kysymys on kuitenkin siitä, että kun aineisto muuttuu, prosessienkin on muututtava ja että nyt Tilastokeskuksen pitää katsoa huolellisesti, että uudet prosessit toimivat hyvin ja tiedot ovat laadukkaita.

Tilastokeskus on käytännössä ainoa taho, joka julkaisee tietoja vanhojen asuntojen neliöhintojen kehityksestä postinumeroittain. Paavilaisen mukaan onkin harmillista, että tilastojen julkaisemisessa on ollut näin pitkä katko.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Missä viipyvät tiedot asuntojen hintojen kehityksestä?”

  1. Asuntokauppa jäähtynyt, ja hintojen lasku alkanut voimistua pääkaupunkiseudulla, siksi viivytetään julkaisua.

Vastaa