Kokeile kuukausi maksutta

”Monia asioita on jäädytetty, mutta ei rakentamista” – Foreconin Riihimäki on toiveikas, että koronan vauriot jäävät pieniksi

Foreconin Markku Riihimäen mielestä rakennusala voi selvitä koronasta aika pienillä vaurioilla, jos kriisi ei kestä kevätkuukausia pitempään.

Kuuntele juttu

Foreconin johtava asiantuntija Markku Riihimäki on vielä varsin toiveikas sen suhteen, että rakennusala voisi selvitä koronan vaikutuksista suhteellisen pienillä vaurioilla.

Rakennustyömaat näyttävät etenevän hyvin koronasta huolimatta. Riihimäen tietoon ei ole tullut yhtään pysäytettyä tai jäädytettyä hanketta.

”Monia asioita on jäädytetty, mutta ei rakentamista.”

Luonnollisesti tilanne saattaa muuttua, jos iso määrä ihmisiä joutuu olemaan töistä poissa. Jo nyt on nähty esimerkkejä tilanteen nopeasta muuttumisesta.

”Mikäli epidemia laajenee paljon, voi se vähentää työvoimaa työmailta ja siten hidastaa tuotantoa. Nythän on myös normaalisti akuutti influenssakausi, mikä on tänä vuonna normaalia pienempi.”

”Mutta voihan tuotanto edetä hyvinkin, kun keskitytään itse rakentamiseen.”

Korkea kotimaisuusaste

Rakentamisen kotimaisuusaste on paljon suurempaa moneen muuhun teollisuudenalaan verrattuna.

”Tämän hetkisen tilanteen mukaan rakentamiseen ei ole nähtävissä suuria välittömiä vaikutuksia tuonnin osalta. Materiaalivirrat ja tuotantoketjut ovat rakentamisessa muuta teollisuutta paikallisempia, joten tuotanto pystyy pysymään käynnissä varmemmin. Joiden yksittäisten komponenttien osalta voi tulla ongelmia”, Riihimäki arvioi.

Esimerkiksi koneita ja muun muassa taloteknisiä laitteita tuodaan Kiinasta. Jos tilanne pitkittyy, tietyistä tuotteista saattaa tulla aikaa myöten pulaa.

Joidenkin rakennustuotteiden, erityisesti sahatavaran vientiin, koronaviruksen aiheuttama kriisi saattaa vaikuttaa paljonkin.

Riihimäen arvioiden lähtökohtana on, että viruksen vaikutus vaimenisi kesään mennessä. ”Silloin rakennusala voisi mennä sen yli aika pienillä vaurioilla.”

Tilanne on kokonaan toinen, jos viruksen aiheuttamat vaikeudet jatkuvat kesän yli. Hankkeiden aloituksiin voi tulla viivästyksiä ja teollisuuden investointeja saatetaan lykätä ainakin, jos kriisi pitkittyy.

Talous menee miinukselle

Riihimäen mukaan on kuitenkin selvää jo nyt, että Suomen talouteen tulee reipas notkahdus alku vuonna. Käytännössä talous lienee jo nyt taantumassa, eli bruttokansantuote olisi vähentynyt kahdella peräkkäisellä vuosineljänneksellä.

Koko vuoden talouskehityskin saattaa mennä miinukselle siinäkin tapauksessa, että koronavitus saataisiin kesään mennessä taltutettua ja talous pääsisi toipumaan.

Rakentamisenkin tilannetta helpottaa se, että EKP päätti eilen elvyttää lisäämällä rahan määrää 120 miljardilla eurolla.

Jos sijoittajia tai pankkeja kaatuu kriisin seurauksena, se vähentää uusien hankkeiden määrää. Syksyllä alkavien hankkeiden määrä voisi vähentyä.

Myös valonpilkahduksia

Rakennusalaan vaikuttava positiivinen tekijä saattaa olla se, että pörssien syöksyessä raha hakee turvallisemmiksi koettuja sijoituskohteita. Se voisi näkyä kiinteistösijoitusten määrässä.

Kuluttajien luottamus sen sijaan kokee kolauksen koronaviruksen takia. Se näkynee niin asuntokaupassa kuin remonttien osalta. Tämäkin notkahdus jää Riihimäen mukaan lyhytaikaiseksi, jos kriisi ei pitkity.

Toisaalta kysyntää lisäävä tekijä saattaa olla se, että kuluttajien katse kääntyy ulkomaisten matkojen sijasta kotimaisiin investointeihin.

Forecon ei ole tehnyt numeerista arviota koronan suhdannevaikutuksista.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “”Monia asioita on jäädytetty, mutta ei rakentamista” – Foreconin Riihimäki on toiveikas, että koronan vauriot jäävät pieniksi”

 1. ”Rakennusalaan vaikuttava positiivinen tekijä saattaa olla se, että pörssien syöksyessä raha hakee turvallisemmiksi koettuja sijoituskohteita. Se voisi näkyä kiinteistösijoitusten määrässä.”

  Noin on perinteisesti ollut, mutta olennainen kysymys on se, että pidetäänkö markkinoilla kiinteistöjä tässä tilanteesssa turvallisena sijoituskohteena? Asunto- ja kiinteistösijoitustoimintaa harjoittavien yhtiöiden kurssien valuminen alaspäin viimeisen kuukauden aikana pörssissä koronauutisten levitessä viittaa siihen, että välttämättä nyt niitä ei pidetä turvallisena kohteena.

  Jos tänä vuonna nähdään talouskasvun sijaan talouslasku, se voi olla finanssikriisin aikojen tapaista kylmää kyytiä asunto- ja kiinteistömarkkinoille, ja tällä kertaa myös ehkä vuokratasoille sekä kiinteistösijoittajien luottotappioille. Viime vuosina Suomen kiinteistömarkkinoilla aktiivisia toimijoita ostolaidalla ovat olleet sijoitusrahastot ja eläkeyhtiöt. Jos kiintöjen arvojen odotetaan alenevan lähitulevaisuudessa tai jos ihmiset työtulojen huvetessa alkavat realisoida sijoituksiaan, on teoriassa mahdollista, että kiinteistörahastoihin tulee lunastusaalto, joka voi tuoda tarjontaa myyntilaitaan tarjolle tiettyihin kaupunkeihin yhtä aikaa monelta toimijalta. Ruotsissa sellaisen tapahtumaketjun mahdollisuutta ja mahdollisia seurauksia on spekuloitu jo pidempään. Vaikka niin ei tapahtuisi ja koronashokki jäisi lyhyeksi, sadoilta tuhansilta ihmisiltä ovat jo nyt kevään osalta koronatoimenpiteiden myötä kutistumassa työtulot, millä voi olla jo kansantaloudellisia vaikutuksia koko vuoden tasolla, koska se oletettavasti nyt vaikuttaa myös loppuvuoden ostovoimaan.

  Eläkeyhtiöt ovat viime vuosina olleet aktiivisia kiinteistöjen ostajia Suomen markkinoilla. Tänään Finanssivalvonta kuitenkin julkaisi ilmoituksen siitä, että työeläkeyhtiöiden vakavaraisuus on poikkeuksellisella tavalla huvennut: https://www.finanssivalvonta.fi/tiedotteet-ja-julkaisut/lehdistotiedotteet/2020/finanssivalvonnalta-ilmoitus-sosiaali–ja-terveysministeriolle-poikkeuksellisista-olosuhteista-finanssimarkkinoilla/
  Uudessa tilanteessa työeläkeyhtiöiden sijoitustoimintakin saattaa muuttua aiemmasta. Se ei ole vielä tiedossa, miten tuo ilmoitus ja sitä mahdollisesti seuraavat toimenpiteet kenties vaikuttavat eläkeyhtiöiden kiinteistösijoituksia koskeviin päätöksiin. Jos sijoitusten arvo pomppaa lähitulevaisuudessa takaisin, asia ei välttämättä vaikuta eläkeyhtiöiden toimintaan juuri mitenkään, mutta jos niin ei käy, vaikutukset riippuvat siitä, mitä ministeriössä päätetään ilmoituksen johdosta tehdä.

  Rakentamisen kannalta keskeinen kysymys on, että miten paljon löytyy uutta yksityistä kysyntää asunnoille ja kiinteistöille. Lainaraha on lähiaikoinakin halpaa, ja EKP painaa rahaa koko ajan lisää ja lisää. Öljyn hinnan alennuttua mm. asfaltoinnin hinta edullistuu ja muovituotteet halpenevat. Myös kuljetuskustannukset alenevat halventuneen öljyn myötä. Öljyn hinnan lasku voi tehdä uusisrakentamisesta jonkin verran edullisempaa lähiaikoina kuin mitä vielä joitain kuukausia sitten ennakoitiin.

  Saa nähdä, millaisiksi kokonaisvaikutukset muodostuvat monimutkaisessa markkinatilanteessa.

 2. Korjaus. Finanssivalvonnan ilmoitus tuli eilen, ei tänään.

 3. Toimitiloja on liikaa, asuntorakentaminen rommaa, saat 10 v. vastikkeet ilmaiseksi konkaan menevältä rakennusliikkeeltä, aprillivastikkeet.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat