Kokeile kuukausi maksutta

Turun Kauppatori ja Toriparkki hyödyntävät hukkalämpöä

Toriparkin energiajärjestelmässä auringon lämpöä kerätään kesän aikana torin pinnasta.

Turun uudistuva Kauppatori ja Toriparkki hyödyntävät hukkalämpöä. Turun Toriparkin energiajärjestelmä on yksi askel kohti tulevaisuuden hiilineutraalia Turkua.

– Hukka- ja ilmaislämpöjä on valtavasti. Niitä ei ole vielä ymmärretty hyödyntää laajasti. Suomi voi nousta tässä suunnannäyttäjäksi, mikäli yhteistä tahtoa löytyy, toteaa hukkalämmön talteenotosta ja lämpöenergian kausivarastoinnista väitöskirjaa valmisteleva Rauli Lautkankare Turun ammattikorkeakoulusta.

Turun ammattikorkeakoulussa on käynnissä Euroopan aluekehitysrahaston tuella hankkeita, jotka pyrkivät edistämään hukkalämpöjen hyödyntämistä.

Turun Toriparkissa hyödynnetään auringon lämpöenergiaa. Innovatiivisen energiajärjestelmän on suunnitellut energiatehokkuuden konsulttitoimisto NollaE, jonka kehittämän simulointi- ja optimointiohjelmiston avulla energiaratkaisun toteuttaminen on taloudellisesti kannattavaa.

Toriparkin energiajärjestelmässä auringon lämpöä kerätään kesän aikana torin pinnasta. Torin kiveyksen alle sijoitetaan keräysputkisto, joka kuljettaa auringon lämmittämää nestettä energiapaaluihin. Energiapaalut taas luovuttavat lämpöä ympäröivään maamassaan. Lämpö varastoidaan savimaahan keskimäärin 40 metrin syvyyteen pysäköintitilojen alapuolelle. Kun savimassa on lämmennyt kokonaan, on sen lämpöteho noin 6,6 MW.

Lämmenneestä maamassasta siirtyy talvella lämpöä energiapaaluissa kulkevaan nesteeseen, joka kuljettaa lämmön ylös aina torin kanteen, pitäen torin pinnan sulana. Samalla lämmitetään myös pysäköintitiloja.

Aurinkolämpövaraston täyden tehon saavuttaminen kestää arvioiden mukaan viisi vuotta. Ensimmäisten vuosien aikana lämmityksessä avustaa hiilivapaasti tuotettu kaukolämpö, joka toimii tulevien vuosien varalämpöjärjestelmänä. Kesän aikana lämpövarastoon ladattava lämpöenergian määrä on 11,2 GWh. Tämä vastaa noin 560 omakotitalon vuosittaista lämmönkulutusta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Turun Kauppatori ja Toriparkki hyödyntävät hukkalämpöä”

  1. Joku tai jotkut rahastavat kunnolla.On utopististä kuvitella järjestelmän toimivat.

  2. On siis talousteoreettisesti kannattavaa, kaikki vain eivät pidä taloustiedettä tieteenä lainkaan.

    1. On siis jonkun puolueellisen viherspede-konsulttiputiikin mielestä kannattavaa. Jolloin totuus lienee, että se on kannattavaa HEILLE, kun myyvät konsulttipalveluitaan maksimikatteella hyväuskoisille Hirveiden äänestäjävirkanaisille. O tempora O mores…

  3. Pohjaveden mukana tämä lämpö siirtyy mereen, seutua ei voisi normaalisti kuivattaa, eroosio pahenee.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat