Koronakriisi näkyy rakennusalan toimihenkilöiden uusissa työehtosopimuksissa

Rakennusalan toimihenkilöiden työehtosopimukset on saatu pakettiin.

Rakennusteollisuus RT:n ja Rakennusliiton työntekijöiden työehtosopimuksiin tuli erillinen kriisilauseke koronakriisin takia. Samanlainen lisättiin myös Pron ja RT:n solmimiin toimihenkilöiden työehtosopimuksiin.

Lue lisää: Rakennusala pääsi sopuun työehdoista – uusi tes sisältää poikkeuksellisen kriisilausekkeen

Jos pandemian vuoksi yritysten yleiset toimintaedellytykset vaarantuvat ja työllisyys heikkenee, sopimuksen molemmat osapuolet sitoutuvat neuvotteluihin niiden turvaamiseksi sekä alakohtaisten toimintamallien luomiseksi.

”Etenkin tämänkertaisissa tes-neuvotteluissa korostui se hyvä ja luottamuksellinen sopimuskulttuuri, joka liittojemme välille on syntynyt pitkän ajan kuluessa. Koronaepidemian mukanaan tuomat vaikeat ajat nostivat yhdessä tekemisen ja selviytymisen meiningin kokonaan uuteen arvoon ja merkitykseen”, Pron sopimusalavastaava Jyrki Suihkonen korostaa tiedotteessa.

Rakennusteollisuus RT:n hallitus hyväksyi neuvottelutuloksen omalta osaltaan 29.4. Ammattiliitto Prolta lopullinen hyväksyntä tulee toukokuun ensimmäisellä viikolla.

Uusi sopimuskausi alkaa 1. toukokuuta ja on voimassa 30. huhtikuuta 2022 saakka. Samassa neuvottelupöydässä sovittiin sekä rakennusalan toimihenkilöiden että rakennusaine- ja betoniteollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksista.

Ensimmäinen korotus syyskuussa

Toimihenkilöiden tilinauhassa uusi sopimus näkyy ensimmäisen kerran syyskuussa 2020, jolloin palkkoja korotetaan yleisen linjan mukaisesti.

Seuraava vastaava korotus tehdään ensi vuonna samaan aikaan.

”Pieni osa korotuksista voidaan kuitenkin kohdentaa myös yrityskohtaisesti sovittavalla tavalla. Jaosta on sovittava luottamusmiehen kanssa”, Rakennusteollisuus RT:n työmarkkinajohtaja Kim Kaskiaro kertoo.

Toimihenkilöiden uusissa sopimuksissa näkyvät myös erilaisten työryhmien toiminta ja alan erityiset kehittämistarpeet. Selvitettäväksi on mainittu muun muassa työehtosopimusten palkkausjärjestelmien uudistaminen ja paikallisen sopimisen lisääminen niihin liittyen.

Tiedotteen mukaan esimerkiksi rakennusalan tulevaisuutta ja kehittämistä edistetään yhdessä edelleen, mutta työryhmät yhdistetään. Uuden ryhmän agendalle tulevat alan digitalisaatio, työajan seuranta ja etätyö sekä työssä jaksaminen ja tuottavuus.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Koronakriisi näkyy rakennusalan toimihenkilöiden uusissa työehtosopimuksissa”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat