Rakennusala pääsi sopuun työehdoista – uusi tes sisältää poikkeuksellisen kriisilausekkeen

Rakennusteollisuus RT ja Rakennusliitto ovat päässeet sopuun työntekijöitä koskevien työehtosopimusten sisällöstä.

Kuva: Liisa Takala

Tiedotteen mukaan molemmat osapuolet pitävät tärkeänä, että yhteisymmärrys saavutettiin hyvissä ajoin ennen nykyisen sopimuskauden päättymistä ja työt jatkuvat poikkeusoloissa mahdollisimman häiriöttömästi.

Rakennusalan neuvottelutulos on kustannusvaikutuksiltaan yleisen linjan mukainen. 22 kuukauden mittaisen sopimuskauden aikana palkkoja korotetaan kahdessa erässä: 1,6 prosentilla syyskuussa 2020 ja siitä vuoden kuluttua 1,3 prosentilla.

Koronan varjossa solmittu työehtosopimus sisältää erillisen kriisilausekkeen.

Jos koronaepidemian taloudellisten seurauksien vuoksi työmarkkinoilla toteutetaan esimerkiksi yleisiä palkanalennuksia, työajan pidennyksiä tai muita työnantajien kustannuksia alentavia toimia, alalla toteutetaan vastaavat sopimusmuutokset kaikilla rakennusalan työehtosopimusaloilla.

”Poikkeuksellinen tilanne vaatii poikkeuksellisia ratkaisuja. Kriisilauseke oli edellytys sille, että sopimus voitiin tehdä näin epävarmassa tilanteessa”, Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell sanoo.

”Tässä vaiheessa kukaan ei tiedä, kuinka syvän ja pitkäkestoisen alamäen koronaepidemia synnyttää talouteen. Tarvittaessa sopimus sallii työmarkkinoilla mahdollisesti tehtävien yleisten linjausten soveltamisen rakennusalalle.”

Tiedotteen mukaan sopimukseen sisältyy useita työterveyttä ja -hyvinvointia edistäviä muutoksia, kuten yli 55-vuotiaiden työntekijöiden oikeus ylimääräiseen palkattomaan vapaaseen, kvartsipölylle altistumisen johdosta ASA-rekisteriin merkittyjen henkilöiden säännölliset terveystarkastukset sekä adoptiovanhemmalle myönnettävä äitiys- tai isyysvapaata vastaava palkallinen vapaa.

Osapuolet sitoutuvat myös yhteiseen hankkeeseen alan tuottavuuden parantamiseksi.

Samalla sovittiin, että urakointialoilla työnantaja voi tietyin ehdoin käyttää sähköisen kulunvalvonnan ja työajan seurannan tietoja palkanlaskentaan.

Tiedotteen mukaan tämä sujuvoittaa palkanmaksua ja mahdollistaa työaikajoustojen käyttöönoton.

Uusi sopimuskausi on voimassa 1.5.2020–28.2.2022.

Neuvottelutulos koskee kahdeksaa työehtosopimusalaa: rakennusalaa, maa- ja vesirakennusalaa, rakennustuoteteollisuutta, LVI-alaa, asfalttialaa, vedeneristysalaa, maalausalaa ja lattianpäällystysalaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusala pääsi sopuun työehdoista – uusi tes sisältää poikkeuksellisen kriisilausekkeen”

Jätä kommentti