Kokeile kuukausi maksutta

RIL:n kysely: Opiskelijapula kiusaa monia opintolinjoja

Lisää opiskelijoita kaivataan etenkin digitalisaatioon, geotekniikkaan, rakennesuunnitteluun, liikennetekniikkaan ja energia- ja ympäristötekniikkaan.

Rakennusalan opiskelijoita kiinnostavat tulevaisuuden työllistymisvaihtoehdoista eniten suunnittelu ja konsultointi sekä rakennuttaminen ja tilaaminen.
Kuuntele juttu

Professorit kaipaavat lisää opiskelijoita etenkin digitalisaatioon, geotekniikkaan, rakennesuunnitteluun, liikennetekniikkaan ja energia- ja ympäristötekniikkaan liittyville opintosuunnille. Yrityksissä on puolestaan osaajapulaa rakennesuunnittelussa (sisältäen pohjarakenteet), BIMissä, kiertotaloudessa sekä energia- ja päästöasioissa.

Näiden alojen osalta tilanne ei välttämättä ole vielä helpottamassa, sillä professoreiden mielestä opiskelijoita saisi olla näissäkin opinnoissa enemmän. Opiskelijoita kiinnostavat työllistymisvaihtoehdoista eniten suunnittelu ja konsultointi sekä rakennuttaminen ja tilaaminen.

Tulokset käyvät ilmi Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL:n kyselystä, jolla kartoitettiin vastavalmistuneiden diplomi-insinöörien osaamistasoa sekä rakennetun ympäristön alan yliopistojen että yritysten näkökulmasta.

Opintokyselyyn vastasi 302 opiskelijaa tai vastavalmistunutta Aalto-yliopistosta, Tampereen yliopistosta, Oulun yliopistosta ja LUT:sta. Professoreille suunnattuun kyselyyn mielipiteensä antoi 17 henkilöä  Aallosta, Tampereelta ja Oulusta. Yrityksille suunnattuun kyselyyn vastasi 20 eri alan yritystä, joiden henkilöstömäärä oli 50 – 5000 työntekijää.

Vastavalmistuneilla oli eniten petrattavaa johtamis- ja esimiestaidoissa, yritystoiminnan perusteiden tuntemuksessa, oman alan käytännön osaamisessa sekä lainsäädännön tuntemuksessa. Parhaimmat arvosanat puolestaan annettiin uusien asioiden omaksumistaidoista, ongelmanratkaisutaidoista yleisesti ja oman alan teoreettisesta osaamisesta.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “RIL:n kysely: Opiskelijapula kiusaa monia opintolinjoja”

  1. >Vastavalmistuneilla oli eniten petrattavaa johtamis- ja esimiestaidoissa
    Vastavalmistuneistahan ne valmiit johtajat ja esimiehet on tosiaan tapana ollut palkata.

  2. Yrityksissä on puolestaan pulaa rakennesuunnittelijoista, koska opiskelijat oksentavat luennoitsijanörttien parfyymin haistaessaan.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat