Kokeile kuukausi maksutta

RT vaatii budjettiriiheltä selkeää elvytystä – julkisia investointeja, asuntotuotantoa ja yritysrahoitusta

RT:n Aleksi Randellin mukaan ensimmäinen elvytyspaketti on saatava kasaan pikaisesti. Syksyllä tarvitaan vielä mittava jälleenrakentamisohjelma, jolla Suomi saadaan uuteen kasvuun.

Asuntomarkkinoiden tukeminen kriisin yli on RT:n mukaan kotitalouksien ja kansantalouden kannalta tärkeää. Ensisijaista on vapaarahoitteisen tuotannon turvaaminen, sillä se vastaa yli kahta kolmasosaa asuntorakentamisesta.

Rakennusteollisuus RT tuo hallituksen budjettiriiheen selkeän elvytystoiveen. Se peräänkuuluttaa alan yritysrahoitusta ja asuntotuotantoa vahvistavia päätöksiä sekä julkisia investointeja, joilla valtio voi elvyttää talouden kestokykyä ja nousua.

”Rakennusalan työllistävän vaikutuksen hyödyntäminen on erittäin tärkeää nyt, kun palvelusektori on lähes kokonaan pysähtynyt ja vientikysyntä hiipunut”, RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell painottaa.

Aiempien talouskriisien negatiiviset vaikutukset esimerkiksi asuntotuotantoon ja -markkinoihin ovat olleet pitkäkestoisia. Asuntomarkkinoiden tukeminen kriisin yli onkin Randellin mukaan kotitalouksien ja kansantalouden kannalta tärkeää. Ensisijaista on vapaarahoitteisen tuotannon turvaaminen, sillä se vastaa yli kahta kolmasosaa asuntorakentamisesta.

”Kriisin pitkittyessä on riski, että osa pankeista rajoittaa merkittävästi vapaarahoitteisen asuntotuotannon ja taloyhtiöiden korjaushankkeiden rahoittamista tai asettavat ehtoja, joita rahoituksen hakijat eivät kykene täyttämään. Valtion tukitoimia tarvitaan, koska uusien asuntojen tarve ei ole kadonnut, ja korjaushankkeita on tarvetta käynnistää yhä enemmän eri puolilla Suomea”, Randell arvioi.

Lisäpaukkuja myös vuokratuotantoon

Riittävän asuntotuotannon ja alan työllisyyden turvaamiseksi myös valtion tukemia vuokra-asuntoja on valmistauduttava  rakentamaan normaalitilannetta enemmän.

”Tuetun vuokra-asuntotuotannon ehtoja on syytä tarkistaa, jotta ne kannustavat useampia toimijoita rakennuttamaan asuntoja. Samalla pitää aloittaa tähän tilanteeseen parhaiten sopivien tuki- ja takausmallien valmistelu”, Randell ehdottaa RT:n tiedotteessa.

Valtion on käynnistettävä pikaisesti palvelu- ja infrarakentamishankkeita ja kannustaa myös kuntia sekä esimerkiksi kiinteistö- ja asuntoyhtiöitä toteuttamaan tarpeelliset hankkeensa.

”Ensimmäisestä elvytyspaketista tulee päättää jo tänä keväänä, jotta päästään syksyllä rakentamaan. Syksyn budjettiriihessä tarvitaan mittava jälleenrakentamisohjelmasta, jolla Suomi nousee uuteen kasvuun.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “RT vaatii budjettiriiheltä selkeää elvytystä – julkisia investointeja, asuntotuotantoa ja yritysrahoitusta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat