Kokeile kuukausi maksutta

Elinkeinoelämän luottamus yhä pohjalukemissa: ”Taloudessa on tapahtunut koronaviruksen myötä jonkinlainen maanjäristys”

EK:n luottamusindikaattorin mukaan elinkeinoelämä ei ole vielä toipunut koronan iskusta.

EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen. Kuva: Merja Mannila

”Tulevat viikot juhannukseen asti ratkaisevat paljon, mihin suuntaan koronakriisi on menossa. Saamme lisää tietoa siitä, miten luottamus palautuu, onko kriisiapu mennyt riittävässä määrin ja nopeasti perille sekä käynnistyykö talous loppukesän aikana kuten on ajateltu. Tilannetta pitää seurata sekä kansallisella että globaalilla tasolla”, sanoo EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen.

Rakennusalan luottamusindikaattorin saldoluku oli toukokuussa -24 eli neljä pistettä enemmän kuin edelliskuussa. Alan luottamus pysyi yhä selvästi pitkän aikavälin keskiarvoa (-6) alapuolella.

Teollisuusyritysten luottamus laski entisestään toukokuussa edelliskuukauden tasolta. Luottamusindikaattorin uusin saldoluku oli -26, joka on kolme pistettä vähemmän kuin huhtikuun lukema. Luottamus painui toukokuussa entisestään alle pitkän aikavälin keskiarvon (+1).

Palvelualan luottamusindikaattorin saldoluku oli toukokuussa -46, mikä on kaksi pistettä parempi lukema kuin huhtikuussa. Luottamus pysyi kaukana pitkän aikavälin keskiarvon alapuolella, joka on +13.

Vähittäiskaupan luottamusindikaattori nousi toukokuussa. Indikaattorin uusin saldoluku oli -13, kun edellisen kuun tarkentunut saldoluku oli -36. Luottamusindikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on -1.

”Tiedämme varmuudella, että taloudessa on koronaviruksen myötä tapahtunut jonkinlainen maanjäristys. Voimakkuudesta ja kestosta ei ole vielä varmuutta. Kestää hetken ennen kuin seuraukset tulevat pintaan. Paljon puhuttu toinen aalto voi olla myös taloudellinen. Talouden makroluvuissahan pahinta ei ole vielä nähty”, Pakarinen toteaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Elinkeinoelämän luottamus yhä pohjalukemissa: ”Taloudessa on tapahtunut koronaviruksen myötä jonkinlainen maanjäristys””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat