Kiinteistöliitto ei suosi grillauskieltoa – säännösten sijaan kannustetaan naapurisopuun

Kiellon valvominen on käytännössä vaikeaa eikä rikkeeseen voida juurikaan puuttua, jos grillaaminen ei aiheuta esimerkiksi paloturvallisuusriskiä.

Parvekkeella grillaaminen herättää monessa kerrostaloyhtiössä kismaa asukkaiden välillä. Kiinteistöliiton mielestä kieltoa ei kuitenkaan kannattaisi kirjata järjestyssääntöihin.

Kesän grillikausi on alkamassa ja tämä näkyy jälleen myös Kiinteistöliiton lakineuvonnassa. Grillin käry nostattaa etenkin kerrostaloyhtiöissä mielipiteitä ja osa asukkaista voi vaatia jopa suoranaista kieltoa.

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen kuitenkin muistuttaa, että parvekkeella grillaamista ei ole kielletty laissa. Siksi sitä ei kannattaisi kirjata myöskään järjestysmääräyksiin.

”Taloyhtiössä voidaan toki laatia omat järjestysmääräykset, mutta ne eivät saa rajoittaa normaalia asumista”, Pynnönen sanoo.

Monien kerrostaloyhtiöiden järjestysmääräyksissä voi kuitenkin olla kielto parvekkeella grillaamiselle. Pynnösen mukaan kiellon valvominen on käytännössä vaikeaa eikä rikkeeseen voida juurikaan puuttua, ellei grillaaminen aiheuta esimerkiksi paloturvallisuusriskiä.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan huoneisto voidaan ottaa yhtiön hallintaan jopa kolmeksi vuodeksi. Se kuitenkin edellyttää huomattavasti grillaamista vakavamman rikkeen.

”Niinpä grillaamiskielto sellaisenaan jää käytännössä vaille oikeusvaikutusta”, Pynnönen toteaa.

Grillatessa kannattaa kuitenkin mahdollisuuksien mukaan huomioida naapurit, jotta turhilta kiistoilta vältyttäisiin.

”Tämä on erityisen tärkeää nyt, kun ihmiset koronan vuoksi viettävät tavallistakin enemmän aikaa kodeissaan.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiinteistöliitto ei suosi grillauskieltoa – säännösten sijaan kannustetaan naapurisopuun”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat