Kokeile kuukausi maksutta

Miellyttävä uutinen suhdanteista: VM paransi hieman huhtikuista arviotaan rakentamisen näkymistä

Valtiovarainministeriö (VM) julkisti tänään uuden suhdannearvion.

Rakentainen on selvinnyt koronan iskusta toistaiseksi suhteellisen pienillä vaurioilla. Kuva Liisa Takala

Suomen talous supistuu tänä vuonna 6 prosenttia, ennustaa valtiovarainministeriö tänään julkaistussa taloudellisessa katsauksessaan. Huhtikuussa pudotukseksi arvioitiin 5,5 prosenttia.

Talous alkaa toipua hitaasti loppuvuodesta 2020, VM arvioi. Bruttokansantuotteen arvioidaan kasvavan 2,5 prosenttia vuonna 2021 ja 1,7 prosenttia vuonna 2022.

Talouden toipuminen edellyttää VM:n mukaan kuitenkin selvästi parempia näkymiä vientimarkkinoilla sekä kohenevaa luottamusta Suomen talouden kykyyn luoda kasvua ja työllisyyttä.

VM:n arviot perustuvat siihen, ettei koronassa tule toista aaltoa.

Rakentamisen arvio hieman myönteisempi

Finanssineuvos Sari Sontag kertoo Rakennuslehdelle, että rakentamiseen ennustetaan tälle vuodelle parempaa kehitystä kuin viime huhtikuun arviossa. Rakentamisen tuotannon määrän ennustetaan vähenevän 4,5 prosenttia, kun kevään ennuste oli 5,5  prosentin pudotus.

Rakentamisen käypähintainen arvo säilyy suunnilleen nykytasollaan eli hintakehitys kompensoi laskua.

Ensi vuonna rakentamisen tuotannon määrä vähenee VM:n mukaan 4,8 prosenttia, mikä on huhtikuun arviota (-3 %) enemmän. Korjaus alaspäin johtuu Sontagin mukaan osittain siitä, että kuluneen alkuvuoden määrä, johon verrataan, on paljon korkeampi kuin aiemmin arvioitiin.

Vuonna 2022 rakentamisen tuotannon määrän arvioidaan kasvavan 1,2 prosenttia. Tämäkin lukema on huhtikuun arviota (+0,6 %) parempi

Tänä vuonna 30000 asuntoaloitusta

VM arvioi myös tämän vuoden asuntoaloitusten määrän hieman isommaksi kuin vielä huhtikuussa. Tänä vuonna aloitetaan arviolta 30000 asuntoa, kun aikaisempi arvio oli alle 30000 asuntoa.

Vuonna 2021 aloitetaan VM:n mukaan muutama tuhat asuntoa vähemmän kuin tänä vuonna ja vuonna 2022 palataan 32000 asunnon aloitusmäärään.

Elvytys näkyy maa- ja vesirakentamisen näkymissä. Näiden investointien arvioidaan kasvavan muun muassa elvytystoimien ansiosta tänä vuonna 1,9 prosenttia ja 2 prosenttia vuonna 2021. Vuodelle 2022 arvioidaan 0,5 prosentin pudotusta.

RT:n näkemys synkempi

VM näkee rakentamisen näkymät hieman valoisampina kuin Rakennuseollisuus RT.

RT arvioi toukokuun lopulla, että tämän vuoden aloitukset putoavat 28000 asuntoon. Synkkyys jatkuisi vuonna 2021, jolloin aloitettaisiin vain 26500 asuntoa.

Koko rakentamisen arvon RT ennusti supistuvan tänä vuonna 5,0 prosenttia ja 4,0 prosenttia vuonna 2021. Kuutioissa pudottaisiin 32–31 miljoonan tasolle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Miellyttävä uutinen suhdanteista: VM paransi hieman huhtikuista arviotaan rakentamisen näkymistä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat