Ministeri Mikkonen: ”Koronakriisin myötä riski asunnottomien tilanteen heikkenemiseen on kasvanut”

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen on huolestunut siitä, että koronakriisi kasvattaa riskiä asunnottomuuden lisääntymisestä.

”Asunnottomat ovat yhteiskuntamme heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä. Koronakriisin myötä riski heidän tilanteensa heikkenemiseen sekä yleisesti asunnottomuuden lisääntymiseen on kasvanut. Olen asuntoministerinä huolissani näistä riskeistä ja samalla äärimmäisen kiitollinen heille, jotka ovat kentällä auttaneet asunnottomia”, ministeri Mikkonen sanoo tiedotteessa.

Mikkonen oli kutsunut laajan joukon asunnottomuustoimijoita keskustelemaan koronapandemian vaikutuksista asunnottomuuteen. Keskustelu järjestettiin etäneuvotteluna torstaina 18. kesäkuuta. Tarkoituksena oli saada tilannekuva kentältä: millaisia ongelmia on havaittu ja millaisia keinoja niihin puuttumiseksi on löydetty.

Koronapandemian alkuvaiheessa suljettiin monia yleisiä tiloja, kuten kirjastoja ja päiväkeskuksia. Samalla Asunto ensin -asumisyksiköihin tuli vierailukiellot. Moni asunnoton menetti yöpaikkansa kaverin luona, eikä päivälläkään löytynyt tiloja, joissa levätä. Vähitellen päiväkeskuksia ja muuta toimintaa on avattu ja muokattu vastaamaan tarpeita.

”Poikkeustilanteessa tarvittiin nopeaa reagointia ja joustavaa toimintaa. Kaupungit ja järjestöt ovat reagoineet kiitettävän nopeasti, ja pahimmat uhkakuvat ovat onneksi jääneet toteutumatta. Vireille tulleet häädöt eivät lisääntyneet, ja vuokranantajat ovat tehneet joustavasti maksusopimuksia, jos vuokralaisella on maksuongelmia. Lisäksi etsivää ja jalkautuvaa työtä lisättiin nopeasti, samaten hätämajoitusta ja ruoan jakelua”, Mikkonen kertoo.

”Syksyn osalta on syytä seurata tilannetta huolella ja ryhtyä toimiin, jotteivät ihmisten lisääntyvät talousongelmat johda asunnottomuuden kasvuun. Samanaikaisesti on myös varauduttava riittävien palveluiden tarjonnasta asunnottomille mahdollisen koronan toisen aallon iskiessä.”

Mukana keskustelemassa olivat Vailla vakinaista asuntoa ry, Sininauhasäätiö, Y-säätiö, ARA, Kela, sosiaali- ja terveysministeriö sekä 11 kaupunkia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ministeri Mikkonen: ”Koronakriisin myötä riski asunnottomien tilanteen heikkenemiseen on kasvanut””

Jätä kommentti