Vallilan Konepaja-alueella kokeillaan uudenlaista tilojen jakamista yritysten välillä

Rakennusyhtiö NCC ja kiinteistöalan startup Tractr kokeilevat tilojen joustavaa jakamista yritysten välillä Fredriksbergissä Vallilan Konepaja-alueella.

Havainnekuva Fredriksberg, Bruno Granholmin aukio. Kuva: NCC

Helppokäyttöisen käyttöliittymän välityksellä kannustetaan tilojen jakamiseen sekä avataan tiloja ja ravintolapalveluja näppärästi varattaviksi työntekijöille ympäri kaupungin. Tavoitteena on helpottaa toimistotyöläisten työpäivää ja nostaa kiinteistöjen käyttöastetta.

Tilaresurssien jakaminen vähentää tilojen vajaakäytön ohella hiilidioksidipäästöjä sekä alentaa kustannuksia. Tractrin sovelluksen testaus toteutetaan Fredriksbergin co-working -operaattorin, Wonderlandin, kanssa ja muut vuokralaiset sekä vierailijat kutsutaan mukaan kehittämään sovellusta yhdessä.

”Tractrin käyttöliittymän avulla yritykset voivat laittaa toimitilojaan vuokralle tai hakea tiloja käyttöönsä muualta omien tarpeiden ja tilanteen mukaan tunti-, päivä- tai kuukausiperustaisesti. Visiona on toimia yli kiinteistörajojen ja jakaa tilaresursseja uudella tavalla kaikki kiinteistön toiminnot aulapalveluista catering-palveluihin huomioiden, NCC:n Eelis Rytkönen kertoo. Rytkönen käyttää NCC:ssä titteliä kehityshippi.

Tractrin pilotointi Fredriksbergissä tuo arvokasta käyttökokemusta alustan toimivuudesta ja toimii ensiaskeleena hajautetun verkoston käyttöön osana toimitilastrategiaa. Pilotoinnin myötä sovellukseen kehitetään lisää ominaisuuksia, joiden kautta vuokralaiset saavat vaivatta olennaisen tiedon sekä omista toimitiloistaan että jaetut resurssit helposti käyttöön. Fredriksbergin yrityksille voidaan tarjota joustavuutta, ilman ylimääräistä hallinnollista työtä, Tractrin kehitysjohtaja Eetu Ristaniemi sanoo.

Suomalainen it-konsultti- ja ohjelmistokehitysyhtiö Reaktor teki ensimmäisen sijoituksensa kiinteistöliiketoimintaan viime vuoden marraskuussa, kun se sijoitti suomalaiseen alustayhtiö Tractriin. Yhtiötä on kutsuttu myös toimitilojen Airbnb:ksi.

Toimitilat joustavat yrityksen mukana

Jakaminen helpottaa myös laajenemismahdollisuuksia tai muita muutoksia yrityksen toiminnassa.

Yrityksen oman pitkäaikaisen tilan tarve voi pienentyä tai suurentua, pienempään tilaan halutaan panostaa enemmän tai vaikka tukitiloja voidaan tarvita ympäri kaupunkia. Oli tarve sitten hahmottaa itselle turvallinen paikka työskentelyyn tai tiivistää tilankäyttöä, voimme yhteistyöllämme vaikuttaa molempiin suuntiin. Käyttäjien kannalta tilojen varaamisen (turvaetäisyydellä tai mahdollisimman tiiviisti) tulee olla mahdollisimman helppoa ja joustavaa, Rytkönen toteaa.

Joustavien työntekemisen mahdollisuuksien tarjoaminen on myös rekrytointivaltti.

”Esimerkiksi jos etätyö kotona ei onnistu, työntekijä voisi löytää sopivan työtilan läheltä kotoa, koska aina ei tarvitse mennä pääkonttorille asti”, Rytkönen jatkaa.

NCC kehittää kohteidensa käyttäjäkokemusta yhdessä käyttäjien ja teknologiakumppaneiden kanssa Urban Sense –konseptin puitteissa, joka tarjoaa kumppaneille mahdollisuuden testata teknologioita ja palveluita todellisessa ympäristössä.

Tractrin kanssa toteutettava sovellus on NCC:n Urban Sense-konseptin ensimmäinen pilotti. Lisäksi NCC ja Tractr tutkivat tilaverkostoanalyysillä myös muiden toimitilahankkeiden potentiaalia verkostokäyttöön.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vallilan Konepaja-alueella kokeillaan uudenlaista tilojen jakamista yritysten välillä”

Jätä kommentti