Jyväskylässä tarjolla rakennuspaikkoja tonttikilpailussa

Jyväskylän Kankaan alueella ja Äijälänsalmessa on käynnissä tontinluovutuskilpailut.

Äijälänsalmen kanavamaisemaa. Kuva: Jyväskylän kaupunki

Kaupungin tiedotteen mukaan tavoitteena on toteuttaa arkkitehtuuriltaan ja kaupunkikuvaltaan laadukas, monipuolinen ja toimiva asumisen kokonaisuus.

Kankaan sydämeen toivotaan kekseliästä ja resurssiviisasta kaupunkipientaloratkaisua

”Lähtökohtaisesti tontille haetaan kaupunkipientaloratkaisua, joka monipuolistaisi Kankaan asuntotarjontaa ja arkkitehtuuria. Tässä kohteessa kannustetaan myös puumateriaalin käyttöön. Tontti sijaitsee yhteispihan ja Kankaan puiston välissä, joten sijainti on houkutteleva. Tontinluovutuskilpailuun päädyttiin, kun aiempi tontin varaaja vetäytyi omasta hankkeesta”, kertoo projektipäällikkö Kaisa Hirvaskoski-Leinonen.

Kilpailuehdotuksilta odotetaan aikaa kestäviä ratkaisuja, joissa on kiinnitetty huomiota asuntojen toimivuuteen ja monipuolisuuteen sekä kekseliääseen puun käyttöön.

Kaupunkikuvallisesti kokonaisuuden tulee olla sopusuhtainen ja huomioida kilpailualueen sijainti Kankaan sydänalueella, jossa suositaan ”ympäristöystävällisiä ja resurssiviisaita ratkaisuja”.

Kangas, entisen paperitehtaan alueelle sijoittuva kaupunginosa on Jyväskylän merkittävin kaupunkikehityshanke. Sen on tarkoitus valmistua vuoteen 2040 mennessä.

Tällä hetkellä Kankaalla on lähes tuhat asukasta.

Äijälänsalmen kanavamaisemiin toivotaan arkkitehtuuriltaan ja asumisen laadultaan korkeatasoista edistyksellistä puurakentamista.

”Tontin sijainti ja maisemat veden äärellä ovat huikeat; tällaisia ei enää tule! Siksi tontille halutaan saada jotain erityistä, ja ehdotuksia toivotaan tulevan runsaasti”, kaavoitusarkkitehti Paula Julin sanoo.

Rakennusten tulisi muodostaa omaleimainen, esteettisesti laadukas ja toimiva kokonaisuus, joka sopii mittasuhteiltaan ja ratkaisuiltaan ympäristönsä olosuhteisiin ja näkymiin. Alueelle halutaan resurssiviisaita ja ympäristöystävällisiä rakentamisen ratkaisuja, jotka kestävät myös aikaa.

Kilpailualue sijaitsee  Äijälänsalmen pohjoisrannalla Jyväskylän satamaan suuntautuvan vesiliikenteen reitin varrella. Kilpailualueelta avautuu hienot näkymät Jyväsjärvelle, Lutakkoon ja Jyväskylän keskustaan.

Äijälänranta on kaavoitettu 2000-luvun alkupuolella kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun pohjalta. Vuonna 2014 alueella järjestettiin asuntomessut.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Jyväskylässä tarjolla rakennuspaikkoja tonttikilpailussa”

  1. Tontinluovutuskilpailu seudulla joka on käytännössä pelkkää metsää. Saahan sitä pyytää ja tuulitakkikansa maksaa.

  2. Siis tuolla alueella asustelee viherpiiperöiden uhanalaisiksi määrittelemiä lintuja! Nyt raha sitten määrittelee uuden linjauksen joka aikanaan tehtiin aivan toisenlaiseksi!

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat