Myrskymallinnus avuksi verkkovaurioiden ennakointiin – suomalaisteknologia voi tuoda selkeitä säästöjä

Virtauslaskentaan (CFD) perustuva simulointiteknologia osoittaa tuulen keski- ja puuskanopeuden sekä turbulenssitason. Näiden perusteella se laskee tuulen puustolle aiheuttaman kaatumisriskin.

Virtauslaskentaan (CFD) perustuva simulointiteknologia osoittaa tuulen keski- ja puuskanopeuden sekä turbulenssitason. Näiden perusteella se laskee tuulen puustolle aiheuttaman kaatumisriskin.

Alati tihentyvät ja jälleen lähestyvät myrskysäät aiheuttavat lähes poikkeuksetta vaurioita ja katkoksia sähköverkon toimintaan.

Jyväskyläläinen Numerola oy kehittänyt yhdessä verkkoyhtiöiden kanssasimulointiteknologiaa, jonka avulla häiriöihin voi varautua huomattavasti nykyistä paremmin. Virtauslaskentaan (CFD) perustuva simulointiteknologia osoittaa tuulen keski- ja puuskanopeuden sekä turbulenssitason. Näiden perusteella se laskee tuulen puustolle aiheuttaman kaatumisriskin.

Yhtiön mallinnusteknologia perustuu ilmavirtausten fysiikkaan, puuston lujuusmallinnukseen sekä pitkän aikavälin dataan tuuliolosuhteista ja myrskyhistoriasta. Simulaatiossa muodostetaan digitaalinen kaksonen ja kartoitetaan maaston muoto, puuston ikärakenne, puulajit sekä niiden pituus- ja järeystiedot.

”Niden avulla pystymme simuloimaan tarkasti sääilmiön vaikutukset kyseiselle verkkoalueelle. Samalla nähdään muutaman metrin tarkkuudella, mikä alue verkossa on riskialtis puiden kaatumiselle sähkölinjojen päälle. Tähän ei laserkeilauksella päästä”, myyntijohtaja  Samuli Korpinen selvittää.

Simulointi tuo hänen mukaansa helpotusta myös sähköyhtiöiden toimitusvarmuusvelvoitteeseen.

”Täysin säävarman verkon rakentaminen esimerkiksi maakaapeleilla on suhteettoman kallista ja nostaa siirtohintoja entisestään. Simulointi tuo tähän edullisemman ratkaisun”, Korpinen toteaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Myrskymallinnus avuksi verkkovaurioiden ennakointiin – suomalaisteknologia voi tuoda selkeitä säästöjä”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat