Kokeile kuukausi maksutta

Ouluun rakennetaan uusia vuokra-asuntoja, joissa on painovoimainen ilmanvaihto

Kaakkurin Kiviharjun alueelle valmistuu lokakuun 2020 lopussa kaksi uutta vuokrakerrostaloa, joissa on vanhan ajan painovoimainen ilmanvaihto sekä massiivitiilirunko.

Kaakkurin Kiviharjun alueelle valmistuu lokakuun 2020 lopussa kaksi uutta vuokrakerrostaloa, joissa on vanhan ajan painovoimainen ilmanvaihto sekä massiivitiilirunko. Talojen rakennuttaja TA-Yhtiöt kerää talojen avulla kokemuksia energiankulutuksesta ja ilmanvaihdosta ja hyödyntää niitä uusien asuntokohteidensa suunnittelussa.

Vuokratalokohteessa on ollut tavoitteena rakentaa mahdollisimman luonnonmukaiset ja terveet talot käyttäen kestäviä materiaaleja.

”Halusimme hyödyntää painovoimaista ilmanvaihtoa uusissa taloissa, sillä vanhoissa taloissa sitä on käytetty onnistuneesti. Tämän vuokrakohteen avulla keräämme kokemuksia energiankulutuksesta ja ilmanvaihdosta sekä hyödynnämme saatuja tuloksia suunnitellessamme uusia kohteitamme,” TA-Yhtiöiden aluejohtaja ja projektipäällikkö Jouko Knuutinen kertoo.

Painovoimainen ilmanvaihto on nykyrakennuksissa harvinaisuus koneellisen ilmanvaihdon yleistyttyä 1970-luvulla. Ennen sitä rakennetuissa taloissa hyödynnettiin pääsääntöisesti painovoimaista ilmanvaihtoa.

Pohjantikankuja 4:n talojen rungot kannatetaan pilareilla ja asuntojen välipohjat ovat paikalla valettua betonia. Varsinaiset asuinrakennusten ulkoseinät ovat täysin tiilirakenteiset ja seinän kokonaisvahvuus on 88 cm. Talojen tiiliseinien rakenteisiin upotetaan kumpaankin lämpö- ja kosteusantureita myöhempää seurantaa ja tarkkailua varten. Taloissa ei ole missään käytetty muovia.

”Kaakkurin kerrostaloihin tuloilma tulee tuloilmaikkunan kautta ja poistoilma puolestaan menee erityisten poistoilmahormien kautta. Kesällä ilmanpoistoa parannetaan lämmittämällä hormeja sähköisesti omilla aurinkokennoilla. Aurinkoenergian käyttö kesäajan ilmanvaihdon käyttövoimana on loogista, koska aurinkoenergiaa on eniten saatavilla juuri silloin, kun ulko- ja sisätilan lämpötilaeroon perustuva käyttövoima on pienimmillään”, Knuutinen kertoo.

Rakennuskohteen urakoitsijana toimii Pohjola Rakennus Oy Suomi ja arkkitehtisuunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy.

Tätä artikkelia on kommentoitu 8 kertaa

8 vastausta artikkeliin “Ouluun rakennetaan uusia vuokra-asuntoja, joissa on painovoimainen ilmanvaihto”

 1. Perse edellä takaisin paskan sisäilman ja suurten lämmityskustannusten aikakauteen. Hurraa!

  1. Nuo kaksi lausahdusta (paska sisäilma ja suuret lämmityskustannukset) ovat ristiriidassa keskenään. Yleensä on käsitys koneellinen ilmanvaihto lisää lämmityskustannuksia, koska ilma vaihtuu liikaakin. Näin oletan käyvän tässäkin, että kun sitä verrataan vastaavaan taloon, jossa on koneellinen ilmanvaihto, ovat lämmityskustannukset pienemmät.

 2. En muuttaisi koskaan tuollaiseen kohteeseen. Iso peukku massiivitiilirungolle mutta pitkä miinus painovoimaiselle ilmanvaihdolle.

 3. Varmaan erinomainen talo, mutta itseä kyllä hirvittäisi nykypäivänä ajaa pakkasella lämmintä huoneilmaa harakoille puolet talon koko tilavuudesta joka tunti.

 4. ”Taloissa ei ole missään käytetty muovia.” Ottaako toimittaja tai rakentaja vastuun tästä lauseesta? Talossa on varmasti muovista valmistettuja osia, vai tullaanko tässä kohteessa keksimään pyörä uudestaan jokaisen markkinoilla olevan valmisosan kohdalla, lähtien valokatkaisijoista ja kodinkoneista päätyen vaikkapa paikallavaluholvien raudoitusten raudoitetukiin?

  Olisiko pikkuhiljaa aika vaatia, että rakentamisen erikoislehdessä ei jauhettaisi tällaista unelmahöttöä.

  @Tapio, tämä ei ole hyvä artikkeli vaikka on saanut minultakin useita klikkauksia.

 5. Olet oikeassa jos noin tarkkoja ollaan. Tietysti olisi pitänyt sanoa, että rakenteissa ei ole käytetty muovia missään. Tämä ei ole toimituksen virhe tekstissä vaan minun virhe.
  Jouko Knuutinen

  1. Tämäkin on jokseenkin virheellinen lausunto. Asia minkä haluat ilmaista on ymmärtääkseni ettei rakenteissa käytetä erillistä höyrynsulkukerrosta. Tämä on tosin tyypistä kaikille betonirunkoisille ja ymmärtääkseni suurimmalle osalle puukerrostalojakin, mikäli runko tehdään CLT-llä.

   Olisi kohtuullista olettaa, että rakentamisen ammattilaiset puhuisivat asioista oikeilla nimillä, eivätkä lähtisi mukaan populistilehdistön mielikuvamarkkinointiin.

 6. Miten lämmön talteenottovaatimukset täyttyvät tällaisessa painovoimaisessa ratkaisussa? Vai annetaanko vapauksia poiketa säännöistä?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat