Kokeile kuukausi maksutta

Vaasaan tulossa satojen miljoonien eurojen investointi akkumateriaalien tehtaaseen

Brittiläinen kemianyhtiö Johnson Matthey ilmoittaa perustavansa Vaasaan akkumateriaalien tehtaan.

Hankkeessa on mukana valtion sijoitusyhtiö Suomen Malmijalostus. Yhtiöt eivät kerro investoinnin arvoa, mutta se olisi väistämättä satoja miljoonia euroja.

”Strateginen kumppanuus Suomen Malmijalostuksen kanssa on meille tärkeä virstanpylväs kestävästi tuotettujen akkumateriaalien ekosysteemin kehittämisessä, ja se kertoo meidän edistymisestämme liiketoiminnan kaupallistamisessa. Kestävä kehitys on strategiamme ytimessä ja yhä tärkeämpää sekä asiakkaillemme että kuluttajille. Olemme iloisia Suomen Malmijalostuksen kanssa alkavasta yhteistyöstämme katodimateriaalien tuomiseksi markkinoille”, sanoo Johnson Mattheyn toimitusjohtaja Robert MacLeod tiedotteessa.

Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtajan Matti Hietasen mukaan tavoitteena on pitkäjänteisellä työllä luoda yhä kestävämpiä ratkaisuja kaivos- ja akkualan teollisuuden käyttöön.

”Vaasaan suunniteltavaa akkumateriaalitehdasta koskeva strateginen yhteistyösopimuksemme Johnson Mattheyn kanssa avaa meille mahdollisuuden jatkaa kriittisten osaprosessien kehitystyötä akkumateriaalien tuotannon tehdasmittakaavassa”, kertoo Hietanen tiedotteessa.

Johnson Mattheyn mukaan akkumateriaalien valmistuksessa tarvittavan koboltin ja nikkelin tuottaisi venäläinen Nornickel, jolla on jalostamo Harjavallassa. Litiumhydroksidin tuottaisi chileläinen Sociedad Química y Minera de Chile (SQM).

Hallituksella tavoitteena lisätä akkumateriaalien valmistusta

Helmikuussa Suomen Malmijalostus kertoi neuvottelevansa satojen miljoonien eurojen akkumateriaalien tehtaan perustamisesta Kiinalaisen CNGR Advanced Material -yhtiön kanssa.

Molemmat hankkeet ovat hallituksen tavoitetta lisätä akkumateriaalien jalostusta ja valmistusta Suomessa, koska sähköisten ajoneuvojen kysyntä kasvaa voimakkaasti.

”Hyvät uutiset suomalaisen akkuklusterin rakentumisesta jatkuvat. Vaasaan suunniteltu iso investointi on jatkoa Suomen Malminjalostuksen aiemmille uutisille Suomeen kaavaillusta prekursoritehtaasta. Suomalainen osaaminen ja vakaa investointiympäristö tukevat kansallisen akkustrategian mukaista kehitystä ja investointeja Suomeen, sanoo työministeri Tuula Haatainen (sd) tiedotteessa.

Valtion kuluvan vuoden talousarvio sisältää 300 miljoonan euron lisärahoituksen Suomen Malmijalostukselle litiumioniakkujen välituotteita valmistavien prekursori- ja katodiaktiivimateriaalituotannon investointien edistämiseksi Suomeen.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) mielestä suunniteltu investointi osoittaa, että Suomi on kannustava ympäristö akkualan hankkeille. Hän pitää investointia seurauksena pitkäjänteisestä työstä suomalaisen akkuteollisuuden hyväksi ja investointien saamiseksi.

”Samalla uutinen alleviivaa tuoreen akkustrategian tärkeyttä tulevaisuuden näkymien selkiyttäjänä. Strategian kulmakiviä ovat muun muassa vastuullisesti tuotettujen raaka-aineiden saatavuus ja jalostus sekä vahva akkumateriaalien ja kierrätyksen tuotanto- ja tutkimustoiminta. Aluetaloudellekin tärkeät investoinnit ruokkivat epäilemättä myös muita uusia investointeja Suomeen”, Lintilä sanoo tiedotteessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vaasaan tulossa satojen miljoonien eurojen investointi akkumateriaalien tehtaaseen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat