Kokeile kuukausi maksutta

Kaukolämmön päästöt vähenevät jopa 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä – energian vähähiilisyystiekartta meni uusiksi vuodessa

Lämpöyhtiöiden investoinnit vähensivät päästöjä ennakoitua nopeammin.

Helenin Salmisaaren voimala. Pete Aarre-Ahtio / IS

Nyt julkaistavan energia-alan tiekarttapäivityksen mukaan kaukolämmön päästöt putoavat noin 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoteen 2017. Alle vuosi sitten valmistuneen tiekartan mukaan vuoden 2030 päästöt arvioitiin kaksi kertaa korkeammiksi. Vuoden takainen arvio päästövähenemästä oli 60 prosenttia.

Muutos johtuu siitä, että kaukolämpöyhtiöt ovat uudistaneet viime vuosina järjestelmiään tehokkaammiksi ja vähäpäästöisemmiksi. Jatkossa polttoaineita korvataan uusiutuvalla ja muuhun kuin polttoon perustuvalla tuotannolla.

Päästöt vähenevät erityisen nopeasti seuraavan kolmen vuoden aikana, ja näkymä päästöjen vähenemisen aikataulusta on kiristynyt viidellä vuodella. Vuoden 2030 ennuste saavutetaan vuonna 2025 ja vuoden 2025 vuonna 2030. Tärkein taustavaikuttaja on kuluneen vuoden aikana yli kaksinkertaiseksi kohonnut päästöoikeuden hinta.

”Tiekartan vanheneminen tuli meille kyllä täytenä yllätyksenä, kehitys on nyt niin nopeaa. Olemme iloisia ja ylpeitä alan kyvystä reagoida haasteisiin. Samalla tämä haastaa meidät pitämään metsäenergian saatavuudesta entistäkin parempaa huolta”, Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä sanoi liittokokouksessa pitämässään puheessa. Samassa yhteydessä julkaistiin tiekarttapäivitys.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kaukolämmön päästöt vähenevät jopa 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä – energian vähähiilisyystiekartta meni uusiksi vuodessa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat