Ammattikorkeakoulu käynnisti Rakentamisen vihreä siirtymä -hankkeen

Karelia-ammattikorkeakoulu on käynnistänyt Joensuussa uuden tutkimus- ja kehittämisprojektin, jonka tavoitteena on lisätä esimerkiksi vähähiilisiä rakentamisen käytäntöjä.

RAVI-projektin isona tavoitteena on valmistaa rakentamisen alan toimijoita tuleviin vähähiilisyyden säädöksiin liittyen. Lisäksi tavoitteena on edistää vähähiilisten prosessien käyttöönottoa rakentamisen alan yrityksissä.

Rakentamisen keskeisimmät keinot alan päästöjen pienentämiseksi liittyvät eri materiaalien ja tuotteiden kehittämiseen vähäpäästöisemmiksi, materiaaleista syntyvän hukan vähentämiseen ja työmaatoimintojen sekä niiden logistiikan kehittämiseen energian säästön suhteen.

Ammattikorkeakoulun kumppaniksi hankkeeseen lähti mukaan talonrakennusalan yrityksiä edustava Talonrakennusteollisuus ry Itä-Suomi.

”Talonrakennusalan yritysten toimialayhdistyksenä haluamme auttaa jäsenyrityksiämme pienentämään rakennetun ympäristön hiilijalanjälkeä tarjoamalla paikkansapitävää tietoja ja konkreettisia työkaluja yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi”, Talonrakennusteollisuus ry Itä-Suomen aluepäällikkö Kimmo Anttonen kertoo.

Rakentamisen, mukaan lukien infrarakentaminen, ja kiinteistöjen ylläpidon päästöt ovat noin 17,1 miljoonaa tonnia, joka on 30 prosenttia kaikista päästöistä. Rakentamisen päästöt ovat noin 4,1 miljoonaa tonnia ja rakennusten käyttövaiheen päästöt noin 13,0 miljoonaa tonnia.

Rakentamistoiminnan päästöjen suhteellinen merkitys osana rakennusten elinkaaren päästöjä näyttää kasvavan tulevaisuudessa. Tähän vaikuttaa erityisesti rakennusten energiatehokkuuden kehittyminen ja energian tuotannosta syntyvien päästöjen pieneneminen.

Rakentamisen vihreä siirtymä RAVI -projektin toteutusaika on 1.8.2021-31.8.2023. Projektin päärahoittaja on Pohjois-Karjalan maakuntaliitto Euroopan Unionin aluekehittämisen ohjelmasta. Osarahoittajana toimivat Business Joensuu sekä projektin kumppaneina toimivat yritykset.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ammattikorkeakoulu käynnisti Rakentamisen vihreä siirtymä -hankkeen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat