Kokeile kuukausi maksutta

Finnlamellin vienti kasvaa rajusti ja hyvin kannattavasti – myynti vetää myös kotimaassa

Den-konserniin kuuluvan hirsitalovalmistaja Finnlamellin talopaketteja viedään entistä enemmän ulkomaille.

Finnlamellin Japaniin toimittama hirsitalo.

Yhtiöstä kerrotaan, että jo nyt on nähtävissä, että sen viennin kokonaisarvosta tulee tänä vuonna noin puolitoistakertainen viime vuoteen verrattuna.

”Olemme tällä hetkellä neljänneksen edellä budjetoidusta viennistä. Vienti on myös erinomaisen kannattavaa, mikä osaltaan lieventää puun hinnannousun vaikutusta tulokseemme”, Finnlamellin vientipäällikkö Kim Paasonen kertoo tiedotteessa.

Viennin ohella myös kotimaan myynti on kasvanut kovaa. Vienti tuo tänäkin vuonna noin kuudenneksen Finnlamellin liikevaihdosta. ”Osuus on pysynyt samana, sillä myös kotimaan myynti kasvanut samassa suhteessa.”

Kaikkiaan yhtiöltä lähtee tänä vuonna vientiin lähes 200 talopakettia. Ne suunnitellaan yleensä asiakkaan piirustusten pohjalta valmiiksi Finnlamellin tehtaalla Alajärvellä, jossa myös rungot valmistetaan. Ulkomailla talojen pystytyksen, tapauskohtaisesti täysin muuttovalmiiksi asti, hoitavat paikallisen edustajan tai maahantuojan vakiintuneet kumppaniverkostot.

Taloissa on eri maissa omat erityispiirteensä, jotka Finnlamellilla otetaan huomioon.

”Japaniin vietävissä taloissa rakennetaan eteinen viitisentoista senttiä alemmaksi kuin muu talo. Kengät pitää jättää tähän eteistilaan – kärjet valmiiksi ulospäin aseteltuina! – ja jalkaan laittaa sisätossut. Suomalaisille tärkeä sauna jää usein ulkomaantoimituksista pois, paitsi Venäjällä.”

Japanilaiset kodit ovat myös usein pieniä. Norjalaisille puolestaan iso olohuone tai tupa on tärkeä piirre. He, kuten myös ruotsalaiset, haluavat ison katetun terassin – varmaankin suojautuakseen pohjolan vaihtelevilta säiltä.

”Espanjassa puolestaan ollaan muita tarkempia julkisen ja yksityisen tilan erottamisessa. Usein ne sijaitsevat täysin vastakkaisissa siivissä.”

”Kaiken kaikkiaan kullakin alueella on omat rakentamisperinteensä, jotka heijastuvat myös myymissämme hirsitaloissa.”

Monissa maissa on vuosisatainen perinne hirsisistä rakennuksista, vaikkei niitä ole enää pitkiin aikoihin tehty vanhalla muotilla esimerkiksi omien metsien ehdyttyä.

Espanjassa ja muilla kuumilla seuduilla oltiin pitkään epäileväisiä hirttä kohtaan. Siinä missä perinteinen pyöröhirsi halkeilee kuumuudessa, Finnlamellin mukaan lamellihirsi kestää ja hyvin eristävänä pitää talon paremmin viileänäkin. ”Vielä parikymmentä vuotta sitten Espanjassa pidettiin aivan hölmöläisten hommana rakentaa lamellihirrestä, mutta nyt epäluulot selätetty.”

Suurimmat vientimaat Finnlamellilla ovat Japani, Saksa, Ranska, Pohjoismaat ja Venäjä, mutta taloja viedään eksoottisempiinkin paikkoihin, kuten Chileen ja Kanarian saarille.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Finnlamellin vienti kasvaa rajusti ja hyvin kannattavasti – myynti vetää myös kotimaassa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat