Kokeile kuukausi maksutta

Kiinteistövälittäjä: Kesän aikana tapahtui historiallinen muutos yksiöiden hinnankehitystilastoissa

Kesän aikana kerrostaloyksiöiden hinnat eivät nousseet vaan jäivät jälkeen isompien perhekerrostaloasuntojen ja erillistalojen hinnankehityksestä.

Tämänkaltaista tilannetta ei ole nähty kertaakaan sitten vuoden 2007.

Kiinteistömaailman tilastojen mukaan käytettyjen asuntojen ja kiinteistöjen elokuun kauppamäärä 1 074 myytyä asuntoa kasvoi viime vuoden elokuuhun nähden. Vuoden 2020 elokuussa kauppoja tehtiin 988 kappaletta.

Kymmenen vuoden tarkastelujaksolla parempi elokuu on nähty käytettyjen asuntojen kaupassa vain kaksi kertaa, viimeksi vuonna 2017. Uudiskohteissa jäätiin 111 kaupan määrällä sekä viime vuoden elokuun luvusta 170 että pitemmän tarkastelujakson keskiarvosta.

Koko toimialan kauppoja seuraavan Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hintaseurantapalvelun tilastoissa nähtiin heinäkuussa historiallinen muutos.

”Ensimmäistä kertaa lähes 15 vuoteen kerrostaloyksiöiden hinnankehitys jäi suhteellisesti jälkeen isompien eli neljän huoneen ja keittiön perhekerrostaloasuntojen ja myös tämän ajan muoti-ilmiöksikin nousseiden erillistalojen hinnankehityksestä. Ilmiö korostuu erityisesti pääkaupunkiseudun markkinassa, mutta on nähtävissä koko Suomen tilastoistakin. Sama trendi näyttää jatkuvan myös Kiinteistömaailman omissa elokuun tilastoissa”, Kiinteistömaailman data-analyytikko Tony Korkala kertoo tiedotteessa.

”Käänne kertoo ihmisten käyttäytymisen muutoksesta asuntomarkkinoilla. Vuodesta toiseen pienet asunnot ovat tulleet suhteessa kalliimmiksi, mutta ainakin hetkellisesti tilanne on nyt muuttunut.”

Korkalan mukaan kuumin sijoittajakysyntä on hetkellisesti hellittänyt, kun vuokra-asuntojen tarjonta on ollut suurta ja vuokrien kehitys maltillista.

”Samaan aikaan omistusasumisen puolella perheet käyvät kovaa kilpailua halutuista asunnoista, ja hinnat ovat kasvaneet ennätyksellistä vauhtia”, Korkala lisää.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiinteistövälittäjä: Kesän aikana tapahtui historiallinen muutos yksiöiden hinnankehitystilastoissa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat