Kokeile kuukausi maksutta

YIT:n uusille toimistokiinteistöille Smart Building-kriteerit – kumppanina Granlund

Pilottihankkeena on Helsingin Vallilaan äskettäin avattu Workery+-toimitila.

Smart Building-järjestelmässä sensorit keräävät kiinteistön energiankulutukseen ja olosuhteisiin liittyvän datan lisäksi tietoa muun muassa ihmisten liikkumisesta, reiteistä toimistotilan sisällä ja kokoushuoneiden käytöstä. Samalla saadaan kokonaisnäkymä kiinteistön energiatehokkuuteen, kunnossapitoon ja huoltoon. (Kuva:YIT)

YIT on rakentanut yhdessä kiinteistö- ja rakennusalan asiantuntijakonserni Granlundin kanssa Smart Building -konseptin, joka parantaa kiinteistöjen mukavuutta, tuottavuutta ja ympäristöystävällisyyttä.

Sen ideana on sovittaa kiinteistön teknisten järjestelmien tuottama data yhdelle yhteiselle alustalle.

Smart Building -konsepti otetaan käyttöön YIT:n uusissa toimitilakohteissa. Pilottihankkeena on Helsingin Vallilaan äskettäin avattu Workery+-toimitila.

Kyseisessä kohteessa sensorit keräävät kiinteistön energiankulutukseen ja olosuhteisiin liittyvän datan lisäksi tietoa muun muassa ihmisten liikkumisesta, reiteistä toimistotilan sisällä ja kokoushuoneiden käytöstä. Samalla saadaan kokonaisnäkymä kiinteistön energiatehokkuuteen, kunnossapitoon ja huoltoon.

Tilojen käyttäjillä on lisäksi mobiiliapplikaatio, josta voi varata työpisteitä, kokoustiloja ja ilmoittaa paikallaolosta. Varaustieto hyödynnetään esimerkiksi ilmastoinnin ja ravintoloitsijan annosmäärien optimoinnissa.

Suunnitteluohjeet apuna alusta lähtien

Konseptikumppanina toimiva Granlund on auttanut YIT:tä laatimaan Smart Buildingin suunnitteluohjeen, joka määrittelee tekniset ja toiminnalliset vaatimukset sekä toimintaohjeet.

”Suunnitteluohjeen ansiosta rakennushankkeissa ohjeistetaan alusta lähtien, miten tekniset järjestelmät on suunniteltava ja rakennettava, jotta rakennus täyttää Smart Building -vaatimukset”, Granlundin osastonjohtaja Jukka Karhu sanoo.

Suunnitteluohje kattaa kiinteistön koko elinkaaren suunnittelun, toimittajavalintojen ja rakentamisen kautta käyttö- ja ylläpitovaiheeseen saakka. Sen avulla YIT:n yhteistyökumppanit pystyvät toimittamaan rakennushankkeeseen kokonaisuuksia konseptin mukaisesti.

”Myös YIT:n ja kumppaneiden tuottamien elinkaaripalvelujen käyttöönotto helpottuu, kun niiden vaatimukset otetaan huomioon jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa”, Karhu huomauttaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “YIT:n uusille toimistokiinteistöille Smart Building-kriteerit – kumppanina Granlund”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat