Käräjäoikeus tuomitsi Siemensin korvauksiin metrokiistassa

Ratkaisun taustalla on maaliskuun lopussa annettu käräjäoikeuden välituomio, jonka mukaan HKL:llä oli oikeus purkaa automatisointia koskevia hankintasopimuksia.

Kiista metron automatisointisopimusten purkamisesta on jatkunut pitkään. Arkistokuva.

Helsingin käräjäoikeus on tänään antamassaan ratkaisussa todennut Siemensin korvausvelvollisksi kiistassa metron automatisointisopimusten purkamisesta. Oikeuden mukaan Siemens on velvollinen suorittamaan HKL:lle vahingonkorvausta noin viisi miljoonaa euroa ja palauttamaan HKL:n maksamia kauppahintoja noin 3,2 miljoonaa euroa.

”Emme kuitenkaan voi olla tyytyväisiä tuomioon. HKL katsoo kärsineensä enemmän taloudellista vahinkoa kuin mihin käräjäoikeus nyt päätyi”, HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski sanoo tiedotteessa.

Ratkaisun taustalla on maaliskuun lopussa annettu käräjäoikeuden välituomio, jonka mukaan HKL:llä oli oikeus purkaa automatisointia koskevat hankintasopimukset metrovarikon laajennusosan automatisointisopimusta lukuun ottamatta vuonna 2015.

Välituomion mukaan automatisointiprojektin viivästykset johtuivat pääasiassa Siemensin vastuulla olevista seikoista. Välituomiossa HKL:n katsottiin myös joiltain osin rikkoneen hankintasopimuksia, minkä vuoksi Siemensillä katsottiin tämänpäiväisen tuomion perusteella olevan oikeus pitää osa kauppahinnasta. HKL esimerkiksi jatkoi Siemensin toimittamien järjestelmäosien käyttämistä sopimusten purun jälkeen.

”Tämä oli välttämätöntä ja yhteiskunnan kannalta oikea ratkaisu, jotta metroliikennettä ylipäätään voitiin jatkaa”, Lehmuskoski sanoo.

Metroon on sittemmin hankittu korvaava asetinlaite, joka tuli käyttöön vuonna 2019.

On mahdollista, että HKL valittaa tuomiosta hovioikeuteen.

”Perehdymme annettuun ratkaisuun huolella, jonka jälkeen teemme päätöksen”, Lehmuskoski sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Käräjäoikeus tuomitsi Siemensin korvauksiin metrokiistassa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat