Kokeile kuukausi maksutta

Kuluttajien luottamus laski, mutta asunnon ostoa suunnittelee yhä moni

Moni aikoo ostaa asunnon tai korjata omansa.

Tilastokeskuksen kuluttajien luottamusindikaattori oli marraskuussa 1,2, kun se lokakuussa oli 2,7 ja syyskuussa 6,0. Viime vuoden marraskuussa luottamusindikaattori sai arvon -4,8. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -1,7.

Kuluttajilla oli asunnon osto- tai rakentamisaikeita marraskuussa kuitenkin edelleen hyvin runsaasti. Lisäksi kodin peruskorjaussuunnitelmia oli paljon.

Asunnon ostoaikeesta vuoden sisällä kertoi 16,6 prosenttia kuluttajista. Ostoaikeet olivat nousseet selvästi lokakuusta, jolloin 15,2 prosenttia ilmoitti aikomuksestaan ostaa asunto. Sen sijaan nousua oli tullut vain hieman verrattuna viime vuoden marraskuuhun.

Aikeet korjata asunto olivat nousseet selvästi. Korjausaikeestaan kertoi 24 prosenttia kuluttajista. Lokakuussa luku oli 21,1. Vuosi sitten marraskuussa asuntonsa aikoi remontoida 20,6 prosenttia vastaajista.

Arvio omasta taloudesta valoisa

Tilastokeskus luonnehtii kuluttajien arviota oman talouden nykytilasta marraskuussa hyvin valoisaksi. Myös odotus omasta taloudesta vuoden kuluttua oli melko valoisa.

Arvio Suomen talouden lähikuukausien kehityksestä oli marraskuussa pitkän ajan keskimääräistä vastaava.

Lokakuuhun verrattuna odotukset omasta ja varsinkin Suomen taloudesta heikkenivät marraskuussa.

Viime vuoden marraskuuhun nähden kaikki osatekijät olivat nyt paremmalla tasolla, varsinkin odotus Suomen taloudesta vuoden kuluttua.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi 1.–18. marraskuuta 1 029 Suomessa asuvaa henkilöä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kuluttajien luottamus laski, mutta asunnon ostoa suunnittelee yhä moni”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat