Kokeile kuukausi maksutta

Kuluttajien luottamus laskenut kesän mittaan – asunnonostoaikeet hienoisessa nousussa

Kuluttajien luottamusindikaattori on nyt laskenut kaksi kuukautta peräkkäin sen jälkeen, kun se ylsi kesäkuussa korkeimmalle tasolleen yli kolmeen vuoteen. Luottamus on silti edelleen vahvaa.

Kuva: Roni Rekomaa

Kuluttajien luottamusindikaattori on elokuussa 4,0, kun se heinäkuussa oli 4,4 ja kesäkuussa 4,6. Luottamus talouteen on elokuussa edelleen hyvin vahvalla tasolla, sillä luottamusindikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -1,7. Vastaavaan aikaan viime vuonna indikaattori sai arvon -5,1.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi 1.–19. elokuuta 971 Suomessa asuvaa ihmistä.

Asunnonostoaikeet lievässä nousussa

Kuluttajien luottamuksen laskusta huolimatta asunnonostoaikeet ovat nousseet hivenen sekä kesäkuuhun että vuoden takaiseen verrattuna. Kotitalouksista 16,6 prosenttia ilmoittaa nyt suunnittelevansa uuden asunnon ostoa 12 kuukauden sisällä. Asunnon ostoa kaavailevien kotitalouksien osuus oli sekä kuukausi sitten että vuosi sitten 16,3 prosenttia.

Asunnonostoaikeiden kokonaisprosenttilukema muodostuu kahdesta osasta: varmasti asunnon ostavista sekä mahdollisesti asunnon ostavista. Etenkin varmasti asunnon vuoden sisällä ostavien osuus on kasvanut elokuussa. Näiden osuus on nyt 5,4 prosenttia, kun heinäkuussa heitä oli 4,3 prosenttia ja vuosi sitten 4,2 prosenttia.

Tilastokeskus kuvaakin asunnonostoaikeita edelleen hyvin valoisiksi. Tämä näkymä on saatu siten, että saldoluvun poikkeamaa keskiarvosta on verrattu keskihajontaan. Vuodesta 1995 alkavan mittaushistorian aikana asunnonostoaikeiden keskiarvolukema on 12,8, maksimisaldoluku 18,1 ja minimi 9,1.

Peruskorjausaikeissa lievää laskua

Kuluttajien asuntojen peruskorjausaikeet ovat vähentyneet elokuussa. Tuoreen kyselyn vastaajista 21,9 prosenttia aikoo peruskorjata asuntoaan vuoden sisällä. Kuukautta aiemmin lukema oli 23,6 prosenttia. Elokuussa 2020 lukema oli selvästi alhaisempi 19,5.

Myös peruskorjausaikeissa kokonaisprosentti muodostuu kahdesta osasta: hyvin todennäköisesti peruskorjaavista ja melko todennäköisesti peruskorjaavista. Vaikka kokonaisprosenttilukema onkin laskenut elokuussa, hyvin todennäköisesti perustekorjaavien osuus on kasvanut 8,4 prosenttiin heinäkuun 6,9 prosentista. Myös vuosi sitten hyvin todennäköisesti korjaavien osuus oli tämänhetkistä alhaisempi 6,6 prosenttia.

Myös peruskorjausaikeita Tilastokeskus kuvaa hyvin valoisiksi. Niiden osalta tutkimuksen keskiarvolukema on 17,6 prosenttia, maksimi 26,0 prosenttia ja minimi 8,1 prosenttia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kuluttajien luottamus laskenut kesän mittaan – asunnonostoaikeet hienoisessa nousussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat