Kokeile kuukausi maksutta

Kuluttajien luottamus lähes ennätysvahvaa – Asunnon ostoaikeet erityisen korkealla

Kuluttajien arvio oman talouden nykytilasta oli syyskuussa koko mittaushistorian valoisin.

Kuluttajien luottamus on korkealla. Monilla on asunnon ostoaikeita. Kuva Seppo Mölsä

Kuluttajien luottamusindikaattori oli syyskuussa 6,0, kun se elokuussa oli 4,0 ja heinäkuussa 4,4.

Kuluttajien luottamus talouteen on mittaushistoriassaan eli vuosina 1995–2021 ollut hieman vahvempaa (6,8) vain joulukuussa 2017. Viime vuoden syyskuussa luottamusindikaattori sai arvon -5,9. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -1,7.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi 1.–19. syyskuuta 1 015 Suomessa asuvaa henkilöä.

Arvio kuluttajan oman talouden nykytilasta oli valoisin koko mittaushistoriassa 1995–2021.

Hyvä hetki säästää tai ottaa lainaa

Kuluttajien odotus yleisen työttömyystilanteen kehityksestä Suomessa koheni Tilastokeskuksen mukaan syyskuussa hyvin valoisaksi. Sama päti työllisten eli palkansaajien ja yrittäjien näkemykseen omakohtaisen työttömyyden tai lomautuksen uhasta kyselyhetkellä.

Syyskuussa kuluttajien aavistus kuluttajahintojen nousuvauhdista eli inflaatiosta vuoden kuluttua oli pitkän ajan keskiarvonsa tasolla.

Kuten jo edeltävinä kuukausina, oman rahatilanteensa kuluttajat laskivat olevan erinomainen syyskuussa. Ajankohtaa pidettiin erittäin otollisena säästämiselle, suotuisana myös lainanotolle ja kohtuullisena kestotavaroiden ostamiselle.

Mahdollisuuksia säästämiseen ennakoitiin olevan yhä melko paljon tulevina kuukausina.

Syyskuussa kuluttajilla oli asunnon ostoaikeita vuoden sisällä ennätyksellisen paljon. Myös kodin peruskorjaussuunnitelmia ilmeni runsaasti. Lisäksi hyvin moni harkitsi auton ostoa seuraavan vuoden aikana. Viime kuukausien tapaan kiinnostusta myös lainanottoon esiintyi syyskuussa huomattavan yleisesti.

Luottamus vahvinta pääkaupunkiseudulla

Luottamus talouteen oli syyskuussa selvästi vahvinta pääkaupunkiseudulla (luottamusindikaattori 11,3) ja heikointa Itä-Suomessa (1,6). Väestöryhmistä ylemmät toimihenkilöt olivat optimistisimpia (13,1). Syyskuussa kielteisesti talouskehitystä arvioivat työttömät (-3,1) ja eläkeläiset (-2,3).

Luottamus talouteen vähenee tavallisesti henkilön iän mukana, ja tulojen mukana usko vastaavasti yleensä lisääntyy. Miehet ovat taipuvaisia luottamaan talouteen enemmän kuin naiset.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kuluttajien luottamus lähes ennätysvahvaa – Asunnon ostoaikeet erityisen korkealla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat