Kokeile kuukausi maksutta

Väitöskirja antaa pyyhkeita kuntien korjaushankkeille – epäselvät tavoitteet, päätöksenteko ja politiikka tekevät hankkeista kalliita ja vajaita

Tuoreessa väitöskirjatutkimuksessa havaittiin, että kunnan korjaushankkeet toteutetaan monesti vain osittaisina tai viiveellä, jolloin korjaustarpeet ja kustannukset kasvavat.

Väitöskirjatutkija Ulrika Uotila Kuva: Leo Janka

Korjaamista hankaloittaa myös rakennusvirheet sekä haasteelliset tekniset ominaisuudet kuten riskirakenteet. Lisäksi kunnallinen toimintaympäristö sekä kuntien korjaushankkeisiin liittyvä epävarmuus aiheuttavat näihin hankkeisiin muista korjaushankkeista poikkeavia vaikeuksia.

Rakennustekniikan diplomi-insinööri Ulrika Uotilan joulukuussa tarkistettavan väitöskirja mukaan kuntien korjaushankkeissa vaaditaan monenlaista osaamista ja pidemmän aikavälin huomioivia ratkaisuja. Kuntien rakennuksiin liittyy mittavia korjaustarpeita johtuen sisäilmaongelmista, toiminnallisista muutoksista sekä rakennuskannan teknisestä vanhenemisesta ja kulumisesta.

”Epäselvät tavoitteet, epäselvä päätöksenteko ja epäjohdonmukainen politiikka hankaloittavat hankkeiden toteutusta. Myös osaamisen puutteet korjaushankkeiden läpiviennissä aiheuttavat epätoivottuja lopputuloksia”, Uotila toteaa.

Väitöskirja esittää kunnallisen korjaushankkeen kehittämiseksi pitkän aikavälin näkökulman korostamista korjausvaihtoehtoja tuotettaessa. Lisäksi hankkeiden päätavoitteet ja -linjat kannattaisi määritellä korkeammilla hallinnollisilla portailla hanketason sijaan.

Lisäksi kuntien kannattaisi selvittää lähtötiedot perusteellisesti ja kehittää eri korjausvaihtoehtoja rinnakkain jo aikaisessa hankevaiheessa. Monesti hanketta viedään läpi yhden jo aikaisessa hankevaiheessa päätetyn vaihtoehdon mukaan eikä se välttämättä tuota parasta mahdollista lopputulosta.

”Hankkeen alkuvaiheessa ei tulisi lyödä lukkoon yhtä ratkaisua, jonka mukaan hanketta lähdetään toteuttamaan, vaan avoimesti tutkia myös vaihtoehtoisia ratkaisuja. Tällöin hankkeeseen liittyviä lähtötietojakin voidaan selvittää tasapuolisemmin, eikä vain tukemaan tätä jo valittua ratkaisua. Näitä vaihtoehtoja voisi etsiä koko kiinteistökannasta sen sijaan, että keskitytään vain yhteen rakennukseen ja sen mahdollisuuksiin ja rajoituksiin”, Uotila kertoo.

Väitöskirjan tulokset nostavat esiin kunnallisten korjaushankkeiden alkuvaiheen hallinnan haasteita ja voivat näin hyödyttää sekä kuntien rakennushankkeissa mukana olevia viranhaltioita että päättäjiä. Lisäksi esitettyjä ratkaisuja voidaan käyttää kunnallisten korjausrakennushankkeiden hallinnan kehittämiseen.

Uotilan rakennustekniikan alaan kuuluva väitöskirja ”Managing the Early Project Phase of Municipal Building Refurbishment” tarkistetaan joulukuussa Tampereen yliopiston Rakennetun ympäristön tiedekunnassa.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Väitöskirja antaa pyyhkeita kuntien korjaushankkeille – epäselvät tavoitteet, päätöksenteko ja politiikka tekevät hankkeista kalliita ja vajaita”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat