Kokeile kuukausi maksutta

Fortum ja Helen satsaavat 360 miljoonaa kahden tuulipuiston rakentamiseen

Fortum ja Helen investoivat yhdessä tuulivoimaan. Ne rakentavat kaksi tuulipuistoa Pohjanmaalle, toisen Närpiön ja toisen Kristiinankaupungin ympäristöön.

Kuvituskuva. Kuva: Seppo Mölsä
Kuuntele juttu

Fortumin ja Helenin yhteishanke käsittää yhteensä 56 tuulivoimalaa, joiden vuotuinen sähköntuotanto on noin 1,1 terawattituntia. Rakentaminen aloitetaan tammikuussa 2022 ja tuulipuistot arvioidaan otettavan käyttöön viimeistään vuoden 2024 toisella neljänneksellä. Fortumin osuus hankkeesta on 60 prosenttia ja Helenin 40 prosenttia. Hankkeiden investoinnit ovat yhteensä noin 360 miljoonaa euroa.

Fortum ja Helen ovat myös allekirjoittaneet pitkäaikaisen sähkönmyyntisopimuksen, jonka mukaan Helen sitoutuu ostamaan noin puolet näiden Pjelax-Bölen ja Kristinestad Norrin tuulipuistojen sähköntuotannosta.

Fortum tiedotti joulukuussa 2020, että maatuuli- ja aurinkovoimatuotanto on yksi Fortumin ja Uniperin kolmesta strategisesta yhteistyöalueesta. Uniper johtaa yhtiöiden yhteistä Euroopan maatuuli- ja aurinkovoiman liiketoimintatiimiä. Yhteistyön tavoitteena on rakentaa 1,5–2 gigawattia uutta kapasiteettia houkuttelevimmille Euroopan markkinoille vuoteen 2025 mennessä.

Nyt sovittu hanke on Fortumin ja Uniperin yhteisen tuuli- ja aurinkovoimaan Euroopassa keskittyvän Wind & Solar -tiimin ensimmäinen tuulivoimaprojekti.

”Tämä on tärkeä askel pohjoismaisen tuulistrategiamme toteuttamisessa, ja aiomme jatkaa päästöttömän sähköntuotantomme kasvattamista pitkän kokemuksemme ja asiantuntijuutemme pohjalta”, Fortumin Generation-divisioonan johtaja Simon-Erik Ollus sanoo tiedotteessa.

Helenin tavoitteena puolestaan on hiilineutraali energiantuotanto vuonna 2030. Yhtiö luopuu kivihiilen käytöstä 1.4.2024 mennessä. Sähköä yhtiö tuottaa jatkossa pääasiassa tuulella, vesivoimalla ja ydinvoimalla. Nyt ilmoitettu investointi kolminkertaistaa Helenin tuulivoimatuotannon, ja tuulipuistojen valmistumisen jälkeen yhtiö tuottaa tuulivoimaa jo yhden terawattitunnin vuodessa.

”Helenin tavoitteena on kasvattaa tuulivoiman tuotantoa jopa 2–3 terawattituntiin vuodessa sekä suorilla omistuksilla että osakkuusyhtiöiden kautta. Etsimme koko ajan uusia, hyviä tuulivoimakohteita maalta ja mereltä”, kertoo strategiasta ja yritysjärjestelyistä vastaava johtaja Antti Sallila Heleniltä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Fortum ja Helen satsaavat 360 miljoonaa kahden tuulipuiston rakentamiseen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat