Kokeile kuukausi maksutta

Espooseen avattu Lippulaiva edustaa uutta ajattelua kauppakeskusten roolista

Espoonlahteen tänään avattava kauppakeskus määrittelee tulevaisuuden kauppakeskushankkeet myös laajemmassa merkityksessä kuin vain kaupallisena keskuksena.

Kauppakeskus Lippulaivan käytävää päivä ennen maaliskuun 2022 avajaisia. Kuva: Jussi Helttunen.

Kaupunki- ja kauppakeskusten tulevaisuutta edustava Lippulaiva avaa tänään (31.3.) ovensa. Espoonlahdessa sijaitsevaan kauppakeskukseen on keskitetty alueen kaupallinen ja osin myös julkinen palvelu. Täyteen valmiuteen kauppakeskus saadaan vuoteen 2023 mennessä, kun metroliikennöinti alkaa ja kohteen oheen rakennettavat asuinkerrostalot valmistuvat.

Lippulaiva toimii myös liikenteen solmukohtana, sillä Espoonlahden metroasema ja bussiterminaali sijaitsevat keskuksen yhteydessä. Espoonlahden metroasemalta ja bussiterminaalilta on suora liukuporras- ja hissiyhteys Lippulaivaan. Osittain näiden liikennejärjestelyjen ansiosta Lippulaivassa arvioidaan käyvän vuosittain noin kahdeksan miljoonaa asiakasta.

Lippulaivan yhteyteen rakennetaan lisäksi kaikkiaan kahdeksan asuinkerrostaloa, joihin tulee yhteensä 560 asuntoa. Citycon rakennuttaa Lippulaivan luoteispäätyyn, bussiterminaalin päälle neljä maksimissaan jopa 14-kerroksista vuokrakerrostaloa, joihin valmistuu yhteensä noin 275 asuntoa.

Kerrostaloista ensimmäinen valmistuu tämän vuoden lopussa ja loput kolme vuoden 2023 alussa. Kahden vuokrakerrostalon rakentaminen aloitetaan myöhemmin. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Citycon toteuttaa omaa vuokra-asuntotuotantoa.

Rakenteilla olevien asuinkerrostalojen sekä Lippulaivan kauppakeskusosan rakentamisesta vastaa Skanska. Kahden asuinkerrostalon rakennusoikeus on myyty rakennusyhtiö Hausialle.

Prototyyppi Urban hubille

Cityconin toimitusjohtaja ja hallituksen jäsen F. Scott Ball haluaa korostaa, että Lippulaiva on prototyyppi sille, mitä Citycon aikoo tulevaisuudessa tehdä koko portfoliolleen: ”Tämä on meille tärkeä, koska tuomme tänne ihmisiä näyttääksemme, mitä Urban hub käytännössä tarkoittaa.”

Yksi määritelmä Ballin mukaan on, että kaikki keskeiset palvelut sijaitsevat kävelymatkan päässä. Tämän ohessa myös kestävät ratkaisut ovat merkittävässä roolissa, eikä vain energian osalta.

Lippulaiva on hiilineutraali rakennus. Kauppakeskuksen alle on rakennettu Euroopan suurin kaupallisen rakennuksen geoenergiaratkaisu. Myös kiinteistön sähkönkulutusta optimoidaan älykkäällä ohjauksella.

Cityconin kiinteistökehitysjohtaja Risto Seppo kertoo, että kauppakeskuksessa on myös maailman älykkäin sähkönkysynnänjoustojärjestelmä. Lippulaiva onkin yksi kansainvälisen Sparcs-hankkeen (Sustainable energy Positive & zero cARbon CommunitieS) kärkihankkeita.

Hankkeessa tutkitaan ja demonstroidaan innovatiivisia ratkaisuja älykkäiden ja kestävämpien energiajärjestelmien suunnitteluun ja käyttöönottoon. SPARCS-hankkeen yksi keskeinen tavoite on luoda kestävien, energiapositiivisten ja hiilettömien yhteisöjen verkosto.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Espooseen avattu Lippulaiva edustaa uutta ajattelua kauppakeskusten roolista”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat