Kokeile kuukausi maksutta

Energiatehokkuus nostaa jo selvästi asunnon myyntihintaa – investointi maksaa myös itsensä nopeammin takaisin

A-C -energialuokka nostaa asunnon hintaa noin 105 euroa neliöltä verrattuna G-energialuokan asuntoon.

Öljylämmityksen vaihtaminen esimerkiksi maalämpöön maksaa itsensä takaisin huomattavasti nopeammin kuin vielä vuosi sitten. Samalla nousee myös asunnon arvo.

Lämmitysmuodon vaihto ympäriystävällisemmäksi on tullut erittäin kannattavaksi energiahintojen noustessa, kertoo Nordea omassa asuntomarkkinakatsauksessaan.

Nordean ekonomisti Juho Kostiainen tähdentääkin, ettei lämmitysmuodon valinta ole enää vain ilmastoteko, vaan se säästää myös rahaa.

”Öljylämmityksen vaihtaminen maalämpöön tai kaukolämpöön maksaa itsensä takaisin huomattavasti nopeammin kuin vielä vuosi sitten, sillä kevyen polttoöljyn hinta on noussut liki 70 prosenttia vuodessa. Lisäksi muutoskustannuksia alentaa valtion myöntämä energia-avustus ”, Kostiainen huomauttaa.

Energiatehokkuus vaikuttaa hänen mukaansa positiivisesti myös asunnon hintaan, sillä energiaremontin myötä jälleenmyyntiarvo nousee.

”Korkeammat käyttökustannukset lämmityksen kautta laskevat myytävän asunnon houkuttelevuutta ja siten myyntihintaa. Asuntojen kauppatilastoihin perustuen A-C energialuokka nostaa asunnon hintaa noin 105 euroa neliöltä verrattuna G-energialuokan asuntoon”, Kostiainen toteaa.

Asuntokaupassa palataan normaalitasolle

Itse asuntokauppamarkkina näyttää Nordean katsauksen mukaan siirtyneen normaaliin suhdanteeseen viime vuoden poikkeuksellisen voimakkaan kasvun jälkeen. Hintojen kovin nousu on jo takanapäin, ja erityisesti yksiöiden osalta hinnat ovat jopa laskeneet.

Kauppa kuitenkin käy edelleen hyvin, eikä kauppa-ajoissa tai myynnissä olevien asuntojen määrässä ole nähty Nordean mukaan merkittävää kasvua.

Uusia asuntolainoja on myönnetty tänä vuonna vähemmän kuin viime vuonna, mutta edelleen enemmän kuin koronaa edeltävinä vuosina. Asuntolainamarkkina näyttäisi myös siirtyvän normaaliin suhdanteeseen viime vuoden poikkeuksellisen voimakkaan kasvun jälkeen.

Asuntojen myyntiajat ovat jatkaneet tänä vuonna lyhenemistä edelleen koko maassa, vaikka kauppamäärät ovat pienentyneet. Pääkaupunkiseudulla myyntiajat eivät ole enää nopeutuneet, mutta asunnot menevät kaupaksi edelleen selvästi koko maata nopeammin.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Energiatehokkuus nostaa jo selvästi asunnon myyntihintaa – investointi maksaa myös itsensä nopeammin takaisin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat