Kokeile kuukausi maksutta

Lvi-tukkumyynnin kasvun kulmakerroin on taittunut

Tekninen tukkukauppa porskuttaa yhä kasvu-uralla, ainakin tämän vuoden loppuun asti.

Vaikka suhdanteet näyttävät rakentamisessa heikkenevän, korjausrakentamiseen odotetaan pienoista kasvua.

LVI-tukkumyynnin kolmas kvartaali oli edelleen positiivinen, mutta kasvun kulmakerroin on selvästi taittunut. Tämän vuoden kolmas kvartaali oli 10,2 prosenttia edellisen vuoden vastaavaa ajanjaksoa edellä.

Rakentaminen on kääntynyt kesällä laskuun ja Rakennusteollisuus RT ry ennustaa ensi vuodelle parin prosentin laskua. Kuluttajien luottamus on ennätyksellisen alhaalla.

Suurempaa romahdusta ei kuitenkaan odoteta, ja jo aloitetut sekä uudet kohteet pitävät tämän vuoden plussalla. Talotekniikka tulee pienellä viiveellä, ja kolmannen kvartaalin perusteella voidaan koko vuoden olettaa päätyvän selkeästi positiivisena.

Myönteisenä asiana on odotettu korjausrakentamisen kasvu, joka sekin on etenkin talotekniikkasektorille hyvä asia. Tänä vuonna korjausrakentaminen kasvaa noin puolitoista ja ensi vuonna kaksi prosenttia, ennakoi Rakennusteollisuus.

Koronan aiheuttama notkahdus taloudessa jäi lyhyeksi, mutta materiaalien ja komponenttien huono saatavuus ja yleinen kustannusten nousu näkyvät edelleen. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on lisännyt näitä haittoja ja tuo uutena energiakriisin ja siihen liittyvät epävarmuustekijät.

Ennusteet perustuvat tämän hetken näkemyksiin, mutta yllätyksiä voi olla kulman takana. Energian hinnannousu lisää toisaalta energiatehokkuusparannusten taloudellista kannattavuutta ja lisää halukkuutta järjestelmien uusimiseen.

Korkeat korot, ennusteet taantumasta ja yleinen epävarmuus tulevasta taas jarruttavat investointeja. Ilmapiiri on hyvin odottava ja epävarma.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lvi-tukkumyynnin kasvun kulmakerroin on taittunut”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat