Kokeile kuukausi maksutta

Kiinteistövälittäjä: Ensiasunnon ostajat puuttuivat markkinoilta tammikuussa

Uusien asuntojen kauppa tökki edelleen tammikuussa. Myös ensiasunnon ostajat puuttuivat markkinoilta.

Kuva: Lauri Lähteenmäki / IS

Kiinteistömaailma-ketju välitti tammikuussa 499 asunto- ja kiinteistökauppaa, kun vuotta aiemmin kauppamäärä oli 485. Tehdyistä kaupoista käytettyjen asuntojen ja kiinteistöjen kauppoja oli 480 kappaletta ja uudiskohteiden kauppoja 19 kappaletta.

”Tammikuu oli vertailukautta eli edellisvuoden tammikuuta hienoisesti parempi, mutta kokonaiskauppamäärissä näkyi ensiasunnon ostajien hetkellinen puuttuminen lähes kokonaan kaupoilta”, Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Mika Laurikainen sanoo.

Edelliskuukauden eli joulukuun 2023 kauppamääristä jäätiin kuitenkin ilmeisestä syystä. Silloin kauppoja tehtiin 781.

”Joulukuussa kauppamäärämme kasvoi huimasti – yli 50 prosenttia vertailukaudesta – ja kasvun tekivät merkittäviltä osin ensiasunnon ostajat. Heitä oli joulukuussa yli puolet kaikista ostajista, kun mahdollisimman moni pyrki tekemään kaupat ennen vuodenvaihdetta ja varainsiirtoverovapauden poistumista ensiasunnon ostajilta. Luonnollisesti heitä oli nyt tammikuun ensimmäisinä viikkoina selkeästi tavanomaista vähemmän kaupoilla, mikä näkyy kokonaiskauppamäärässä”, Laurikainen sanoo.

Laurikainen arvioi kuitenkin tilanteen olevan tilapäinen.

”Tammikuu tasasi joulukuun piikin, ja jatkossa ensiasunnon ostajien osuus palannee normaaleille tasoilleen. Tarjolla on monin paikoin selvästi koronavuosia edullisemmilla hinnoilla ensiasuntoja, ja tarjontaa on hyvin”, Laurikainen toteaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiinteistövälittäjä: Ensiasunnon ostajat puuttuivat markkinoilta tammikuussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat