Kokeile kuukausi maksutta

Kommentti: Valmiiden asuntojen kasaantuminen on vasta alkusoittoa, käsillä on jo suurempi ongelma

Asuntoja rakentavista yhtiöistä uhkaa jäädä pelkät kuoret jäljelle.

Asuntogryndereillä on takana lihavia vuosia. Nyt menee heikosti eikä käännettä ole lähiaikoina luvassa. Kuva: Eriika Ahopelto

Omistusasuntojen perustajaurakoitsija menee nyt ennätyshuonosti. Pahin ongelma ei kuitenkaan ole vaisu asuntokauppa tai rajusti paisunut valmiiden asuntojen myyntivarasto. Suurin ongelma on se, että asuntorakentajilta loppuu rakentaminen.

Tämä artikkeli on tilaajille

Kirjaudu sisään

Kokeile nyt 1 kk veloituksetta!

Ryhmätilaus digi (+printti)

Ryhmätilaus sisältää haluamasi määrän käyttäjätunnuksia digiin (+printtilehtiä) yhdellä laskulla.

Yksittäistilaus printti+digi

Tilausjakso valittavissa 6/12 kk, myös määräaikaisena.

Yksittäistilaus digi

Tilausjakso valittavissa 3/6/12 kk.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Kommentti: Valmiiden asuntojen kasaantuminen on vasta alkusoittoa, käsillä on jo suurempi ongelma”

  1. Asuntoneliön tuotantokustannus pääkaupunkialueella on n. 2400—3800 E, myyntihinta on ollut n. 5500—11000E / m2.Mihinkä grynderit ovat piilottaneet katetuotot?

  2. Puhtaasti rakentamisen kustannus pk-alueella on karkeasti tämä 2400-3800e/asm2. Sitten kun päälle lisätään tonttikustannukset, suunnittelu- ja rakennuttamiskustannukset, viranomaismaksut, autopaikkojen kustannukset, joita rakennusliikkeet subventoivat lähes jokaisessa hankkeessa, oman käytön ALV sekä rahoituskustannukset, on rakentamisen hinta karrikoidusti esimerkiksi 7000e/m2 myyntihintaisessa tuotteessa n. 6000e/asm2. Tästä syntyy projektikate, jota sitten loppupäässä sitten pienentää vielä yhtiön kiinteät kulut yms. Sinne ne katteet piiloutuu – kuluihin.

Viimeisimmät näkökulmat