Kokeile kuukausi maksutta

Teollisuusliitto julisti uusia laajoja lakkoja helmikuulle – kohteena kymmeniä suuria yrityksiä

Lakkojen piirissä on Teollisuusliiton mukaan noin 60 000 teollisuuden työntekijää.

Lakot koskevat laajasti myös rakennustuoteteollisuutta. Kuva: Matti Vuohelainen

Teollisuusliitto on perjantaina jättänyt ilmoitukset laajoista poliittisista lakoista, jotka kohdistuvat useille teollisuuden toimialoille. Työnseisaukset ovat kestoltaan kolmipäiväisiä ja ne toteutetaan 14.–16. helmikuuta, kerrotaan liiton tiedotteessa.

Teollisuusliiton mukaan lakoilla vastustetaan pääministeri Petteri Orpon (kok) hallituksen työttömyysturvan ja työsuhdeturvan heikennyksiä sekä lakko-oikeuden rajoituksia ja muita työntekijöiden arkeen ja oikeuksiin kohdistuvia työelämäheikennyksiä.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aallon mukaan työtaistelutoimia on jälleen kiristettävä, koska hallitus ei edelleenkään osoita minkäänlaista tahtoa kuunnella työntekijäpuolta.

”Teollisuusliitto jatkaa lakkoruuvin kiristämistä. Emme hyväksy työntekijän suojaksi säädettyjen rakenteiden romuttamista. Hallituksen heikennyksillä ei ole mitään tekemistä työllisyyden kanssa. Kyse on puhtaasti ideologiasta, jonka elinkeinoelämä on sanellut hallituspuolueille”, Aalto sanoo tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan Teollisuusliiton keskeinen huoli tällä hetkellä liittyy paikallisen sopimisen kokonaisuuden aiheuttamiin muutoksiin työehtojen tasossa, valvonnassa ja työntekijöiden edustuksessa.

”Paikallisen sopimisen kokonaisuus on työmarkkinoiden oma taksiuudistus. Sen häviäjiä ovat työntekijöiden ohella kotimaiset yrittäjät, jotka eivät halua kilpailla heikoilla työehdoilla. Uudistuksen voittajat löytyvät hämäristä alihankkijoista ja paljon ulkomaalaisia työllistävistä yrityksistä”, Aalto sanoo tiedotteessa.

Lakkojen piirissä on liiton mukaan noin 60 000 teollisuuden työntekijää. Toteutuessaan ilmoitetut lakot pysäyttävät Teollisuusliiton mukaan suuren osan suomalaista teollisuutta.

Lakot eivät koske hätätyötä eivätkä sellaista työtä, joka on välttämätöntä hengen ja terveyden turvaamiseksi.

Lakkojen piirissä on kymmeniä suuria teollisuusyrityksiä.

Lakko kohdistuu muun muassa ABB:n, UPM-Kymmenen, Caverion Industrian, Koneen, Ponssen, Kuusakosken, Meyer Turun, SSAB:n, Valmetin, Versowoodin, Nokian renkaiden, Terrafamen, Metson, Stora Enson ja Konecranesin toimipisteisiin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Teollisuusliitto julisti uusia laajoja lakkoja helmikuulle – kohteena kymmeniä suuria yrityksiä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat