Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusliitto jatkaa lakkoa raskaan teollisuuden kohteissa

Rakennusliitto jatkaa osallistumista Teollisuusliiton julistamaan poliittiseen lakkoon ensi viikolla.

Lakko pysäyttää työt teräsyhtiö SSAB:n Raahen tehtaalla. Kuva Jukka Gröndahl / HS.

Rakennusliitto jatkaa osallistumista Teollisuusliiton julistamaan poliittiseen lakkoon ensi viikolla pysäyttämällä kaikkien Rakennusliiton sopimusalojen työt Outokumpu Chromen ja Outokumpu Stainlessin tehtailla Torniossa sekä SSAB Europen Raahen tehtaalla.

Poliittinen lakko koskee myös muiden yritysten palveluksessa olevia työntekijöitä, jotka työskentelevät Rakennusliiton sopimusalojen soveltamisalan mukaisissa tehtävissä mainituissa tehtaissa.

Lakko koskee työvuoroja, jotka alkavat maanantaina 25.3.2024 kello 00.00 ja sunnuntaina 31.3.2024 kello 23.59 välisenä aikana. Lakon aikana huolehditaan hätä- ja suojelutyöstä, ja muista työpaikan toiminnan turvaamiseen liittyvistä välttämättömistä toimenpiteistä.

Rakennusliiton puheenjohtaja Kimmo Palonen ei näe tilanteessa muuta vaihtoehtoa kuin lakon, koska hallitus jatkaa sopimusperusteisen työmarkkinatoiminnan tuhoamista.

”On valitettavaa, että hallitus ei ole valmis aitoihin neuvotteluihin, vaan sen sijaan suorastaan vähättelee lakimuutoksia, jotka uhkaavat murskata rakennusalan työntekijöiden työehdot”, puheenjohtaja Palonen sanoo.

”Paikallisen sopimisen salliminen järjestäytymättömiin eli myös ulkomaisiin yrityksiin uhkaa koko alan ammattityövoiman työehtoja ja rapauttaa myös suomalaisten työnantajien motiivin järjestäytyä. Muutamassa vuodessa seurauksena on työehtosopimusten yleissitovuuden menettäminen. Sen jälkeen rakennusalalla Suomessa ei ole säädeltyjä minimityöehtoja järjestäytymättömissä yrityksissä”, Palonen arvioi.

Työttömyysturvaan kohdistuvat ankariksi luonnehditut leikkaukset puolestaan uhkaavat jatkossa ammattitaitoisen työvoiman hakeutumista rakennusalan kaltaiselle, suhdanneherkälle ja kausiluonteiselle, toimialalle.

”Jo nyt on nähtävissä, että alan koulutusohjelmat eivät vedä nuoria opiskelemaan. Kukapa haluaisi alalle, jossa toimeentulosta ei jatkossa ole takeita”, Palonen sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusliitto jatkaa lakkoa raskaan teollisuuden kohteissa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat