Kokeile kuukausi maksutta

Oras Invest 349,6 miljoonalla eurolla Kemiran suurimmaksi omistajaksi

Oras Invest -ryhmä on ostanut Suomen valtiolta 349,6 miljoonalla eurolla yhteensä noin 21,4 miljoonaa Kemira Oyj:n osaketta, mikä on 17,1 prosenttia Kemiran koko osakekannasta. Kaupan myötä Oras Investistä tulee Kemiran suurin omistaja. Oras Invest maksaa Kemira-kaupan kassastaan ja lainajärjestelyin.

Oras Invest -ryhmä on ostanut Suomen valtiolta 349,6 miljoonalla eurolla yhteensä noin 21,4 miljoonaa Kemira Oyj:n osaketta, mikä on 17,1 prosenttia Kemiran koko osakekannasta. Kaupan myötä Oras Investistä tulee Kemiran suurin omistaja. Oras Invest maksaa Kemira-kaupan kassastaan ja lainajärjestelyin.

Oras Investin omistusosuus jakautuu Oras Invest Oy:lle (15,6 %) sekä sen hallituksen jäsenille Pekka, Jari ja Jukka Paasikivelle, joille kullekin tulee puoli prosenttia osakkeista. Oras Invest maksoi osakkeista 16,35 euroa kappaleelta. Kemiran osakkeen päätöskurssi oli 15,75 euroa Helsingin pörssissä tiistaina.

Samalla kertaa valtio myy yhteensä 15 prosentin osuuden Kemiran osakkeista Keskinäiselle työeläkevakuutusyhtiö Varmalle, Keskinäiselle Eläkevakuutusyhtiö Ilmariselle, Keskinäiselle Henkivakuutusyhtiö Suomelle ja Vakuutusosakeyhtiö Henki-Sammolle. Näiden kauppojen jälkeen Kemiran suurimmat omistajat ovat Oras Investin jälkeen edelleen Suomen valtio (16,5 %) sekä Varma (9,7 %) ja Ilmarinen (5,3 %).

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Jyri Häkämies kertoo hallituksen harjoittavan aktiivista ja markkinaehtoista omistajapolitiikkaa, jossa yhtiöiden ja niiden omistuspohjan kehittämismahdollisuuksia arvioidaan jatkuvasti ja valtio ottaa aina huomioon osakemyyntien kokonaisvaikutukset. Hän ilmaisee tyytyväisyytensä siihen, että Kemiran suurimmaksi omistajaksi tulee vakaa ja pitkällä aikavälillä sijoittava teollinen omistaja, jolla on hyvät edellytykset ottaa vastuuta konsernin jatkuvasta kehittämisestä.

”Olen erityisen iloinen siitä, että Kemiran suurimmaksi omistajaksi tulevat Oras Invest ja sen omistavan Paasikiven suvun edustajat. Kyseessä on tunnettu ja arvostettu suomalainen teollinen omistaja, jonka toiminta kokemusten perusteella on pitkäjänteistä ja vastuullista”, Häkämies sanoo.

Oras Investin hallituksen puheenjohtaja vuorineuvos Pekka Paasikivi puolestaan sanoo yhtiön haluavan sellaisten teollisten yritysten omistajaksi, joita se voi kehittää pitkäjänteisesti ja vastuullisesti. Hän näkee Kemirassa monia mahdollisuuksia.

”Se on paperi- ja sellukemikaaleissa maailman ykkönen. Se on menestyksellä laajentunut vesikemikaaleissa, joka on selvä tulevaisuuden ala. Puhtaan veden arvostus maailmalla kasvaa, ja se kiinnostaa meitä suuresti. Kemiran Tikkurila-maalit ovat saavuttaneet vahvan aseman Pohjoismaiden kuluttajamarkkinoilla”, Paasikivi toteaa.

Oras Invest on raumalainen perheyritys ja teollinen omistusyhtiö. Sen pääomistukset ovat hanatehdas Oras Oy, 24 prosentin omistusosuus pörssiyhtiö Uponorissa sekä nyt myös merkittävä omistusosuus Kemirasta. Oras Investin nettovarallisuus oli vuoden 2006 lopussa 800 miljoonaa euroa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Oras Invest 349,6 miljoonalla eurolla Kemiran suurimmaksi omistajaksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat