Kokeile kuukausi maksutta

Energiansäästö halutaan kokeiluista käytännöksi

Viime vuosien koetalohankkeissa on otettu käyttöön useita lämmitysenergiaa säästäviä ratkaisuja, jotka ovat kuitenkin levinneet rakennusalalle hitaasti. Rakennustekniikan professori Asko Sarjan mukaan uutuuksia pitäisi markkinoida tehokkaammin ja rakennusnormeissakin olisi säätämistä.

Viime vuosien koetalohankkeissa on otettu käyttöön useita lämmitysenergiaa säästäviä ratkaisuja, jotka ovat kuitenkin levinneet rakennusalalle hitaasti. Rakennustekniikan professori Asko Sarjan mukaan uutuuksia pitäisi markkinoida tehokkaammin ja rakennusnormeissakin olisi säätämistä.

– Matalaenergiataloissa rakennuskustannukset ovat kaksi kolme prosenttia korkeammat, mutta energian kulutuksessa säästetään noin 70 prosenttia, sanoo Sarja.

Sarjan mukaan monet omakotirakentajat ovat jo heränneet vaatimaan uudentyyppisiä energiaratkaisuja, vaikka isot talotehtaat eivät niitä juuri aktiivisesti markkinoikaan. Sen sijaan kerrostalorakentamisessa tyydytään yhä vanhoihin ratkaisuihin, kun kaikki pyritään tekemään halvalla.

Vähemmän energiaa kuluttava lämmitys tuo asukkaille rahallista säästöä, mutta se on myös yksi keino torjua ilmastonmuutosta. Sarja on yksi puhujista Tampereella pidettävässä symposiumissa, jonka aiheena on ilmaston lämpenemisen vaikutus rakentamiseen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Energiansäästö halutaan kokeiluista käytännöksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat