Kuluttajien luottamus talouteen heikkeni marraskuussa

Kuluttajien luottamus talouteen heikkeni marraskuussa, sillä luottamusindikaattori painui lukemaan 14,5, kun se oli lokakuussa 17,3 ja vuosi sitten 17,9. Luottamus talouteen oli kuitenkin edelleen vahvempi kuin pitkällä ajalla keskimäärin, sillä vuoden 1995 lokakuusta eteenpäin keskiarvo on ollut 13,9. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin 1.-19. marraskuuta 1 447 Suomessa asuvaa henkilöä.

Kuluttajien luottamus talouteen heikkeni marraskuussa, sillä luottamusindikaattori painui lukemaan 14,5, kun se oli lokakuussa 17,3 ja vuosi sitten 17,9. Luottamus talouteen oli kuitenkin edelleen vahvempi kuin pitkällä ajalla keskimäärin, sillä vuoden 1995 lokakuusta eteenpäin keskiarvo on ollut 13,9. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin 1.-19. marraskuuta 1 447 Suomessa asuvaa henkilöä.

Kuluttajien luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä odotukset Suomen taloudesta ja työttömyyskehityksestä heikkenivät marraskuussa edelliskuuhun verrattuna. Sen sijaan usko omiin säästämismahdollisuuksiin vahvistui, ja kuva omasta taloudesta oli kaikkiaan hyvin valoisa.

Lainan ottamisen arvioi marraskuussa kannattavaksi 46 prosenttia kuluttajista. Vastaava osuus oli vuosi sitten 64 prosenttia. Lainanoton edullisuutta mittaava saldoluku oli -3,6, kun se oli vuosi sitten 17,0 ja pitkän ajan keskiarvo on 21,5. Kotitalouksista 12,5 prosenttia suunnitteli kuitenkin ottavansa lainaa vuoden sisällä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kuluttajien luottamus talouteen heikkeni marraskuussa”

Jätä kommentti