Spekulatiivisten toimistohankkeiden määrä kasvanut

KTI Kiinteistötieto arvioi, että toimistojen vajaakäyttö lisääntyy hieman. Syynä tähän ovat useat, erityisesti pääkaupunkiseudulla rakenteilla olevat uudet kohteet. Uusi ilmiö on, että monet näistä on käynnistetty hyvän sijoittajakysynnän siivittämänä pienellä vuokrausasteella. Kehittäjät siis ottavat hankkeissa aiempaa enemmän omaa riskiä.

KTI Kiinteistötieto arvioi, että toimistojen vajaakäyttö lisääntyy hieman. Syynä tähän ovat useat, erityisesti pääkaupunkiseudulla rakenteilla olevat uudet kohteet. Uusi ilmiö on, että monet näistä on käynnistetty hyvän sijoittajakysynnän siivittämänä pienellä vuokrausasteella. Kehittäjät siis ottavat hankkeissa aiempaa enemmän omaa riskiä.

Toimistovuokrat ovat nousseet Helsingin ydinkeskustassa vuodessa kuusi prosenttia. Pientä piristystä vuokratasoissa on myös keskustan reuna-alueilla. KTI uskoo, että vuokranousu jatkuu, joskin hitaampana. Eri alueiden ja kohteiden väliset hintaerot ovat edelleen isot.

Kansainväliset sijoittajat ovat edelleen aktiivisia, mutta rahoitusmarkkinoiden levottomuus näkyy kasvaneena epävarmuutena. Ensimmäiset ulkomaiset sijoittajat ovat jo realisoineet omistustaan Suomessa. Sijoittajapohja on kuitenkin leventynyt, ja KTI uskoo Suomen kiinteistömarkkinoiden likviditeetin nousseet pysyvästi aiempaa korkeammalle tasolle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Spekulatiivisten toimistohankkeiden määrä kasvanut”

Vastaa