Kokeile kuukausi maksutta

Syyttäjä vaatii sakkoja Jyväskylän messuhalliturmasta

Syyttäjä vaatii Jyväskylän messuhallin romahduksesta sakkoja rakentamisesta vastanneiden yritysten vastuutehtävissä työskennelleille. Syytteessä on kaksi miestä, jotka työskentelivät pääurakoitsijan ja kattoristikon toimittaneen yrityksen palveluksessa.

Syyttäjä vaatii Jyväskylän messuhallin romahduksesta sakkoja rakentamisesta vastanneiden yritysten vastuutehtävissä työskennelleille. Syytteessä on kaksi miestä, jotka työskentelivät pääurakoitsijan ja kattoristikon toimittaneen yrityksen palveluksessa.

Molemmat ovat ovat syyttäjän mukaan syyllistyneet törkeään huolimattomuuteen ja aiheuttaneet vakavan hengenvaaran. Turman käsittely alkoi Jyväskylän käräjäoikeudessa torstaina.

Pääurakoitsijan edustaja oli havainnut katon ristikkolinjassa puutteita jo rakentamisvaiheessa. Ristikon liitoksessa oli 22 tappivaarnan sijasta vain 2 tappivaarnaa.

Liitokseen lisättiin tappeja kattoristikon toimittaneen yrityksen ohjeiden mukaan. Lisäksi pääurakoitsija reklamoi asiasta liimapuuristikon valmistajalle ja vaati, että tämä tekee asiasta luotettavan tarkastuksen. Pääurakoitsijan edustaja ei syyttäjän mukaan kuitenkaan ilmoittanut asiasta rakennusvalvontaan.

Liimapuuristikon valmistaneen yrityksen johtaja tarkasti puutteen, mutta havaitsi kertomansa mukaan vaarnatappien olevan paikallaan. Tutkintalautakunta havaitsi onnettomuuden jälkeen, että yhdestä puisesta kattoristikosta puuttui 26 metallista vaarnatappia.

Jyväskylän messuhallin katto romahti helmikuussa 2003 vain joitakin viikkoja messuhallin laajentumisen valmistumisen jälkeen. Onnettomuus sattui messujen purkuvaiheessa. Hallissa oli hetkeä ennen kattoromahdusta 12 ihmistä, mutta he poistuivat paikalta kuultuaan voimakkaan pamahduksen. Kukaan ei loukkaantunut.

Kolmena onnettomuutta edeltäneenä päivänä messuhallissa oli koulutusalan Next Step -messut, joilla oli kaikkiaan 33 000 kävijää.

Katto romahti noin 2 500 neliön alueelta, ja ulkoseinää kaatui 45 metrin matkalta. Tutkintalautakunnan raportin mukaan suuronnettomuuden vaara oli ilmeinen.

Messuhallin pääurakoitsija oli Skanska Sisä-Suomi ja liimapuuristikot toimitti Late-Rakenteet.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Syyttäjä vaatii sakkoja Jyväskylän messuhalliturmasta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat