Kokeile kuukausi maksutta

Asuntomarkkinat jarruttivat Skanskaa ja NCC:tä

Skanska ja NCC kasvoivat viime vuonna Suomessa erityisesti vilkkaan liike- ja toimistorakentamisen siivittäminä, mutta huolia tuli asuntokysynnän hidastumisesta.

Skanska ja NCC kasvoivat viime vuonna Suomessa erityisesti vilkkaan liike- ja toimistorakentamisen siivittäminä, mutta huolia tuli asuntokysynnän hidastumisesta.

image

Skanskan konsernijohtaja Stuart Graham oli uutistoimisto Direktin haastattelussa huolissaan asuntomarkkinoiden kehityksestä Pohjoismaissa. Markkinat ovat hänen mukaansa ”levottomuutta herättävät ja arvaamattomat”.

Skanska Kodit Oy:n toimitusjohtaja Markus Tanninen sanoo, että asuntojen myynti oli erityisen vähäistä Norjan lisäksi myös Virossa, jossa Skanska sai tammikuussa myytyä vain pari asuntoa. Ruotsissa ja Suomessa tilanne on ollut muita Pohjoismaita parempi.

Tanskassa Skanska päätti viime vuonna lopettaa kokonaan talonrakentamisen rakentamispalvelut. ”Rakentaminen sinänsä ei ole maassa pysähtynyt, mutta Skanska vain ei siellä menestynyt”, Skanska Oy:n toimitusjohtaja Juha Hetemäki sanoo.

Skanska Kodeilla oli vuoden vaihteessa Suomessa 239 myymätöntä asuntoa, kun niitä vuotta aiemmin oli vain 91. NCC:llä niiden määrä oli 220. Skanska Kodeilla myynti jäi odotuksia pienemmäksi, minkä vuosi yhtiö jarrutti loppuvuodesta myös uusien aloitusten määrää.

”Asuntojen myyntiajat ovat pidentyneet, mutta esimerkiksi tammikuun myynti oli NCC:llä samalla tasolla kuin vuotta aikaisemmin”, toimitusjohtaja Timo U. Korhonen toteaa. Myös Skanskalla asuntokauppa piristyi tammikuussa ja Hetemäki kertoo, että asuntojen paalutusurakoiden määrässä oli tammikuussa jopa selvä piikki hiljaisen syksyn jälkeen. Skanska tekee paalutusurakoita myös NCC:lle ja Palmbergille.

Skanska Ab:n strategiassa asuntotuotannolle on asetettu Pohjoismaissa kaikkein kovimmat kasvutavoitteet vuoteen 2010 saakka. Tämän mukaan edetään Tannisen mukaan myös Suomessa ja siksi yhtiö kehittelee uusia hankkeita käynnistymään heti, kun kysyntä antaa siihen mahdollisuuksia. ”Markkinakehitystä on kuitenkin nyt vaikea arvioida”, hän sanoo.

Hetemäki arvioi, että Icecapitalin kaltaiset uudet toimijat saattavat piristää vuokra-asuntojen rakentamista. Hän uskoo, että myös pääkaupunkiseutujen kuntien päätös kasvattaa asuntotuotantoa lisää sellaisten suurten tonttikokonaisuuksien rakentamista, joihin sisältyy sekä kovan rahan tuotantoa että vuokra-asuntoja.

Asuntomyynnin notkahduksesta huolimatta Skanskan liikevaihto ja tulos Suomessa ja Virossa kasvoi ja tilauskanta on nyt kaikkien aikojen suurin. Liikevaihto nousi 1014,3 miljoonasta 1140,1 miljoonaan ja liikevoittoprosentti 4,2:sta 4,8 prosenttiin. Hyvää tulosta selittää erityisesti liike- ja toimistorakentamisen vilkkaus.

Juha Hetemäen mukaan Skanskan tilauskantaan ei sisälly epävarmuutta kohteiden toteutumisesta. Hän kuitenkin arvioi, että sijoittajat voivat olla entistä varovaisempia uusien kohteiden käynnistämisessä. Toimistojen osalta tämä riski koskee pienten paikkakuntien, kuten Pieksämäen suuria liikerakennussuunnitelmia.

Suomen NCC-yhtiöiden, NCC Rakennus Oy:n ja NCC Property Development Oy:n yhteenlaskettu liikevaihto vuonna 2007 oli 904 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi 22 ja tilauskanta 36 prosenttia. Liiketulosprosentti nousi 7,1:stä 7,7:ään, vaikka se NCC Rakennuksella laskikin hieman. Luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia Skanskan pfo forma-lukujen kanssa.

Lähialuetoiminnan – Baltian ja Pietarin – osuus NCC:n kokonaisvolyymista tulee lähivuosina kasvamaan huomattavasti. Äskettäin NCC aloitti Pietarissa Nokian Renkaiden asuntoalueen työt.

Skanskalla ei ole suunnitelmissa palata Venäjälle. Uusi konsernijohtaja Johan Karlström oli Skanska Oy:n hallituksen puheenjohtaja 2001-2004, kun päätös Venäjältä vetäytymisestä tehtiin. Syynä oli silloin venäläisen yrityskulttuurin ja skanskalaisen arvomaailman eli eettisten pelisääntöjen liian suuret erot.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asuntomarkkinat jarruttivat Skanskaa ja NCC:tä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat