Kokeile kuukausi maksutta

Vastaava mestari tuomittiin nosturin kaatumisesta

Tampereella kaksi vuotta sitten sattunut nosturin kaatuminen toi rakennustyömaan vastaavalle mestarille tuomion kuolemantuottamuksesta ja työturvallisuusrikoksesta. Tampereen käräjäoikeus määräsi mestarin maksettavaksi 30 päiväsakkoa. Sakon kokonaismäärä on 2 400 euroa.

Tampereella kaksi vuotta sitten sattunut nosturin kaatuminen toi rakennustyömaan vastaavalle mestarille tuomion kuolemantuottamuksesta ja työturvallisuusrikoksesta. Tampereen käräjäoikeus määräsi mestarin maksettavaksi 30 päiväsakkoa. Sakon kokonaismäärä on 2 400 euroa.

Nosturinkuljettaja kuoli, kun 25 metrin korkuinen torninosturi suistui kiskoilta ja kaatui kerrostalon päälle huhtikuussa 2006. Onnettomuus sattui Rakennustoimisto Palmbergin työmaalla Hervannan kaupunginosassa.

Onnettomuus johtui siitä, että nosturin radan toisesta päästä puuttuivat päätyesteet eli topparit. Ne olisivat pysäyttäneet nosturin ennen radan loppua ja estäneet radalta ajautumisen. Topparit olivat jääneet pois, kun nosturin rataa lyhennettiin.

Radan lyhentämisen jälkeen nosturi oli ollut tarkoitus asentaa kiinteäksi, mutta jostain syystä hanketta ei vietykään loppuun vaan nosturi jäi liikuteltavaan tilaan. Nosturi olisi pitänyt tarkastaa radan lyhentämisen jälkeen, jolloin toppareiden puuttuminen olisi huomattu. Tarkastusta ei kuitenkaan tehty.

Käräjäoikeus katsoi vastaavan mestarin rikkoneen työturvallisuusmääräyksiä ja aiheuttaneen huolimattomuudellaan nosturinkuljettajan kuoleman. Työmaan vastaavana mestarina hän olisi ollut velvollinen torjumaan työntekijälle työn teettämisestä aiheutuvat riskit. Oikeuden mukaan mestari ei kuitenkaan syyllistynyt törkeään huolimattomuuteen, sillä nosturinkuljettajallakin oli ollut osuutta onnettomuuden syntyyn.

Kuljettaja oli huolimaton

Käräjäoikeuden näkemyksen mukaan nosturinkuljettaja oli menetellyt hyvinkin moitittavalla tavalla ja huolimattomasti. Hänen ei olisi pitänyt liikuttaa tarkastamatonta nosturia, jonka radan toisesta päästä puuttuivat päätyesteet. Toisaalta jos vastaava mestari olisi toiminut työturvallisuusmääräysten mukaisesti, onnettomuutta ei olisi tapahtunut, vaikka nosturinkuljettaja olisikin ollut huolimaton.

Oikeudenkäynnissä kävi ilmi, että nosturinkuljettajan velvollisuus olisi ollut tarkastaa rata päivittäin ja ilmoittaa puutteista. Kuljettaja oli kirjoittanut nosturin päiväkirjaan kaiken olevan kunnossa, vaikka päätyesteet puuttuivat. Käräjäoikeuden mukaan kuljettaja ei ollut tehnyt hänelle kuuluvia kuuluneita turvallisuustarkastuksia tai hän oli jättänyt kirjaamatta tarkastuksessa havaitsemansa epäkohdat.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vastaava mestari tuomittiin nosturin kaatumisesta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat