Kokeile kuukausi maksutta

Etla esittää varainsiirtoveron poistamista asuntokaupoista

Elinkeinoelämän Tutkimuslaitos Etlan mukaan asuntokauppojen varainsiirtovero pitäisi poistaa tai vähintäänkin veron määräytymisperusteita tulisi muuttaa. Etlan mielestä varainsiirtovero haukkaa merkittävän osan asunnon hankkivan kotitalouden ostovoimasta ja rajoittaa siten kulutusmahdollisuuksia joko suoraan tai suuremman velanoton kautta. Yksityisen kulutuksen jarrutus taas haittaa talouden kasvua. Varainsiirtovero ei myöskään kannusta asunnon vaihtamiseen ja hillitsee siten ihmisten muuttamista työn perässä.

Elinkeinoelämän Tutkimuslaitos Etlan mukaan asuntokauppojen varainsiirtovero pitäisi poistaa tai vähintäänkin veron määräytymisperusteita tulisi muuttaa. Etlan mielestä varainsiirtovero haukkaa merkittävän osan asunnon hankkivan kotitalouden ostovoimasta ja rajoittaa siten kulutusmahdollisuuksia joko suoraan tai suuremman velanoton kautta. Yksityisen kulutuksen jarrutus taas haittaa talouden kasvua. Varainsiirtovero ei myöskään kannusta asunnon vaihtamiseen ja hillitsee siten ihmisten muuttamista työn perässä.
Kuuntele juttu

Etla katsoo, että varainsiirtovero rasittaa erityisesti lapsiperheitä, joilla on tarvetta siirtyä tilavampiin asuntoihin. Tavanomaisilla asuntojen hinnoilla vero nielaisee yhdeltä henkilöltä helposti ainakin kahden kuukauden nettoansiot eli runsaat 15 prosenttia käytettävissä olevista vuosituloista. Verorasitus on huomattava silloinkin, kun se jakaantuu kahdelle henkilölle.

Varainsiirtovero on sitä ankarampi, mitä useammin asuntoa vaihtaa, koska aikaisemmista asuntokaupoista perittyä veroa ei saa vähentää uuden asunnon verosta. Siten varovainen taloudenpito eli asunnon vaihtaminen usein pienillä lisäinvestoinneilla on kaikkein kallein tapa nostaa asumisen laatua. Edullisin tapa on hankkia mahdollisimman pian asunto loppuelämän ajaksi, jolloin varainsiirtoveron joutuu maksamaan vain kertaalleen. Lisäksi ensiasunnon oston verovapaus kannustaa ostamaan heti suuren asunnon.

Etlan mielestä varainsiirtoveron määräytymisperusteita pitäisi vähintäänkin muuttaa siten, että aikaisemmista asunnoista maksetut verot saa vähentää uuden asunnon verosta. Edullisempaan asuntoon muuttamisen ei kuitenkaan tarvitse tuoda veronpalautusta. Lisäksi veroprosenttia voitaisiin alentaa ja luopua asunto- ja kiinteistökaupan erilaisesta verokohtelusta.

Etlan mukaan varainsiirtoveron mahdollisesta poistamisesta aiheutuvat verotulojen menetykset olisivat huomattavasti pienemmät kuin veron nykyinen tuotto, koska asunnon ostajilta säästyneet eurot lisäisivät yksityistä kulutusta ja kerryttäisivät valtion kassaa muiden verotulojen muodossa. Viime vuonna varainsiirtoveroja kertyi noin 700 miljoonaa euroa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Etla esittää varainsiirtoveron poistamista asuntokaupoista”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat