Kokeile kuukausi maksutta

Korjausrakentamismarkkinat ovat pahasti jumissa

Erilaiset lupaukset taloyhtiöiden korjauksiin ohjattavista tukieuroista jarruttavat hankkeita. Urakoitsijat kärsivät ensimmäisenä, sillä harvoilla on varaa seisottaa miehiä viikkotolkulla odottamassa työmaiden alkamista.

Erilaiset lupaukset taloyhtiöiden korjauksiin ohjattavista tukieuroista jarruttavat hankkeita. Urakoitsijat kärsivät ensimmäisenä, sillä harvoilla on varaa seisottaa miehiä viikkotolkulla odottamassa työmaiden alkamista.

image

Kiinteistöliitto Uusimaan neuvontainsinööri Jaakko Laksola tuskailee puhelimensa äärellä. Kiinteistöliiton jäsenistö karttaa vastauksia viime aikojen elvytysesityksiin ja haluaisi tietää, milloin asunto- ja putkiremontteja kannattaisi käynnistää, ettei vaan putoa tukiloukkuun ja jää ilman luvattuja rahoja.

”Kenttä on odottavalla kannalla. Odotellaan, mitkä annetuista tukilupauksista toteutuvat. Kerromme kysyttäessä, että tammi-helmikuun vaihteessa hallituksen pitäisi päättää korjausrakentamiseen vaikuttavista elvytystoimista. Muuta emme voi sanoa”, Laksola huokaisee.

Kun taloyhtiön putkiremontin kustannusarvio on helposti jopa miljoonan euron luokkaa, tekee kymmenen prosentin korjausavustus vähintään 100 000 euroa. Tällä on vaikutusta päätöksentekoon, joten hankkeet seisovat.

Viimeisin Laksolan saama puhelu koski hanketta, jossa kaikki oli jo sovittu osapuolten kesken, vain nimet puuttuivat paperista. ”Kyseessä on 1,7 miljoonan euron urakka. Nyt he odottelevat, milloin työt voi aloittaa.”

Urakoitsijan yrittäjäriski saattaa odottelun myötä toteutua rankimman kautta. Harvalla on varaa seisottaa miehiään viikkotolkulla odottelemassa töiden aloittamista.

”Nyt on se ongelma, että asuntohallinnan monimutkaisuudesta johtuen hankkeet siirtyvät helposti muutamalla vuodellakin”, Laksola toteaa.

 

Selkeitä sanomia lupausten sijaan

Laksola pitää oikeansuuntaisina arveluita, että korjaushankkeita olisi vireillä ja käynnistymässä suurehkoja määriä, kunhan tukipolitiikka selkenee.

”Kukaan ei ole sanonut, etteikö korjaushankkeita käynnistyisi. Projektit, joissa olen mukana hankesuunnittelussa, etenevät muilta osin aikataulun mukaisesti. Vitkuttelu johtuu edellä mainituista syistä.”

Laksolan mukaan tilannetta helpottaisi, jos hallitukselta tulisi selkeä ennakkopäätös, että luvatut tuet koskevat kaikkia tänä vuonna alkavia hankkeita myös taannehtivasti. Silloin Helsingissäkin lähtisi heti useita korjaushankkeita käyntiin.

Laksolankin mielestä on periaatteessa ihan hyvä, että erilaisia elvytyslupauksia annetaan. Ongelmana on, että menneestä on opittu sen verran, että tuen saanti voi olla päivistä tai jopa tunneista kiinni.

Lue lisää aiheesta 22.1.2009 ilmestyvästä Rakennuslehdestä. Lehdessä paljastetaan myös tämänhetkinen putkiremonttien hintataso. Lue myös aiheeseen liittyvä blogi otsikolla: ”Taloyhtiöt odottavat lottovoittoa kulman takaa”.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Korjausrakentamismarkkinat ovat pahasti jumissa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat