Kokeile kuukausi maksutta

Omistusasumisen suosiminen voi jarruttaa talouskasvua

Suomalainen verokarhu suosii omistusasujaa ja syrjii vuokra-asumista. Tutkija Tuukka Saarimaa Joensuun yliopistosta uskoo, että nykytilanne voi alkaa jarruttaa jopa Suomen talouskasvua.

Suomalainen verokarhu suosii omistusasujaa ja syrjii vuokra-asumista. Tutkija Tuukka Saarimaa Joensuun yliopistosta uskoo, että nykytilanne voi alkaa jarruttaa jopa Suomen talouskasvua.

-Omistusasumisen suosiminen vääristää kotitalouksien valintoja. Se kannustaa ihmisiä sijoittamaan velkarahalla omaan asuntoon. Muu sijoittaminen kärsii, eikä varoja sijoiteta esimerkiksi yrityksiin. Pitkällä aikavälillä se voi vaikuttaa talouskasvuunkin, Saarimaa sanoo.

Saarimaa selvitti väitöskirjassaan omistusasumisen verotukien vaikutuksia. Hän muun muassa vertasi nykyistä verojärjestelmää vaihtoehtoon, jossa omistusasumista alettaisiin verottaa.

Nykyisin epäsuhtaa aiheuttaa se, että vuokranantajan saamaa vuokratuloa verotetaan. Sen sijaan asuntolainan koroista saa verovähennystä, myyntivoittoa ei veroteta ja omistusasuminenkin on verotonta.

-Asuntotulon verottomuus voidaan katsoa eduksi, koska vuokra-asunnosta kerätään veroja pääomatuloveron kautta. Se, että vuokratulosta maksetaan veroa heijastuu vuokratasoonkin, Saarimaa sanoo.

Asuntotulo on arvio omistusasuntoon sijoitetun pääoman tuotosta. Sitä voi verrata vuokraan, jonka omistaja todennäköisesti saisi, jos antaisi asuntonsa vuokralle.
Kiinteistöveroa maksavat sekä vuokranantajat että omistusasujat.

Varakas hyötyy eniten

Nykytilannetta voisi Saarimaan mukaan tasapainottaa asettamalla asuntotulo verolle. Toinen vaihtoehto olisi alentaa tai poistaa asuntojen vuokratulot pääomatuloveron piiristä.
Omistusasumisen verottomuus on Saarimaan mukaan suurin asumiseen suunnattu tuki Suomessa. Hänen mukaansa eniten hyötyvät suurituloiset, koska he myös todennäköisimmin omistavat asunnon.

Asuntotulon verottaminen lisäisi merkittävästi valtion verotuloja. Esimerkiksi vuonna 2004 valtio menetti potentiaalisia verotuloja lähes kaksi miljardia euroa. Saarimaa keksisi summalle paremman tarkoituksen.

-Asuntotulon verotuotoilla voitaisiin alentaa esimerkiksi työn verotusta. Silloin veroja ei todellisuudessa maksettaisi nykyistä enempää, mutta asuntomarkkinoiden epäsuhta poistuisi, hän perustelee.

Asuntolainan korkovähennyksen poistamista Saarimaa ei pidä järkevänä, vaikka sitäkin on ajoittain ehdotettu. Asuntolainan korkovähennys ei samaan tapaan suosi omistusasumista, sillä vuokranantajatkin saavat vähentää asuntolainan korot.

Väitöskirja on osa laajempaa Asumisen talous -hanketta, jossa tutkittiin verojen, tukien ja sääntelyn vaikutuksia asuntomarkkinoilla.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Omistusasumisen suosiminen voi jarruttaa talouskasvua”

  1. Mielenkiintoinen tarina.
    Huomauttaisin vain että on suuri joukko niitä, joilla ei ole varoja asua vuokralla, eikä niitä suuria tuloja.
    Onko lämmitetty asunto vain vuokra-asujan oikeus?
    Jos omistus asujaa kurmootetaan niin se ei osta mitään. Sekö kiihdyttää kasvua?

    1. Se jarruttaa osittain. Asumisrakentamisessa lmeisesti n. 1/3 osa kustannuksista syntyy tontti- ja raaka-ainekustannuksista. Näitä ei ”tuoteta” lisää ja niiltä osin mitkä asumiskustannuksista menevät näihin raha ei tuota mitään. Ei pääomalle, eikä työlle. Toisin sanoen n. 1/3 kaikista asuntolainoista ja asumiseen käytetyistä varoista on poissa kysynnästä.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat