Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusalan sitoutuminen RYM-SHOK:iin on pysynyt korkealla tasolla

Rakennetun ympäristön strategisen huippuosaamisen keskittymän eli RYM-SHOKin valmistelu etenee kiitettävää tahtia. Sitoutumisen taso on perustamisvaiheen puheenjohtajan, Ruukki Constructionin johtaja Saku Sipolan mukaan hyvällä tasolla. Alkujaan 52 viime syksynä alustavasti mukaan ilmoittautuneesta yrityksestä tai organisaatiosta vain yksi on vetäytynyt, 47 on jo allekirjoittanut ja neljä tahoa hoitaa asian pois päiväjärjestyksestä lähipäivinä.

Rakennetun ympäristön strategisen huippuosaamisen keskittymän eli RYM-SHOKin valmistelu etenee kiitettävää tahtia. Sitoutumisen taso on perustamisvaiheen puheenjohtajan, Ruukki Constructionin johtaja Saku Sipolan mukaan hyvällä tasolla. Alkujaan 52 viime syksynä alustavasti mukaan ilmoittautuneesta yrityksestä tai organisaatiosta vain yksi on vetäytynyt, 47 on jo allekirjoittanut ja neljä tahoa hoitaa asian pois päiväjärjestyksestä lähipäivinä.

image

”Nyt olemme saaneet oikeat tahot mukaan. Seuraavaksi etenemme niin, että 25.5. pidettävässä yhtiökokouksessa valitsemme hallituksen, RYM-SHOK järjestäytyy yhtiönä ja kesän mittaan sille haetaan toimitusjohtaja ja tutkimusjohtaja”, Saku Sipola Ruukki Contructionista kertoo.

”Melko varhain syksyllä käynnistämme tutkimusaihiot, joista esiselvitykset on jo koottu, eli meillä on aika hyvä pohja lähteä konkreettisesti liikkeelle. Varsinainen tutkimustyö on tarkoitus aloittaa loppuvuoden aikana.” Painopistealueista Sipola ei voi sanoa mitään lopullista, mutta hän uskoo, että energiatehokkuus niin talonrakentamisessa kuin infrassakin nousee vahvasti esille.

”Energiatehokkuus on äärimmäisen mielenkiintoinen ja monisyinen aihealue. Meidänkin tuotteista rakennetaan suuria ulkopintoja, joten olisi loogista hakea ratkaisuja esimerkiksi aurinkoenergian hyödyntämiseen.”

Sipola uskoo, että myös talotekniikassa voi syntyä mielenkiintoisia ratkaisuja.  ”Lisäksi uskoisin suomalaiselle rakennusalalle perinteisten vahvuuksien, kuten mallinnuksen ja ICT:n olevan painopistealueita.”

Ruukki hakee tehoa SHOKista

Sipolan mukaan Ruukkia yrityksenä kiinnostaa SHOK-hankkeen puitteissa erityisesti rakentamisen tehostaminen sekä energiatehokkuus. Hän näkee, että SHOKissa pitää ja voi syntyä tietoa, joka on yritysryhmien sovellettavissa ja kaupallistettavissa.

”Pieni, osaamisintensiivinen maa voi oikeasti löytää partneriverkoston, jolla pärjäämme myös ulkomailla. Isoissa hankkeissa voi olla mukana kymmeniä osapuolia, eikä kokonaisuus ole tällöin välttämättä kenenkään hanskassa. Siksi meidän pitää löytää osa-alueita, jotka ovat skaalattavissa tai toistettavissa.”

Myös laiva- ja autoteollisuudesta olisi rakennusalalla opittavaa. Vakioidut ratkaisut ja silti mahdollisuus personointiin. ”Ihan niin pitkälle ei ehkä voida mennä, mutta siitä voisi ottaa opiksi”, Sipola sanoo.

”Meidän näkökulmastamme SHOKin määritelmästä mielenkiintoisin on kansainvälistämisen tavoite, koska kolme neljäsosaa liikevaihdostamme muodostuu viennistä. Ja jos tuotteemme kelpaavat Suomeen, ne kelpaavat muuallekin. Ja sen näkökulman mukaan teemme tutkimus- ja kehitysinvestointipäätöksemme.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusalan sitoutuminen RYM-SHOK:iin on pysynyt korkealla tasolla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat