Keskustalaisten vaalityötä rahoittanut Nuorisosäätiö kiistää epäilyt, ettei sillä olisi ollut oikeutta antaa vaalitukea. Säätiö myös väistelee arvostelua korostamalla, ettei vaalitukea annettu "luonnollisille henkilöille".

Nuorisosäätiö kiistää jakaneensa väärin vaalitukea

Keskustalaisten vaalityötä rahoittanut Nuorisosäätiö kiistää epäilyt, ettei sillä olisi ollut oikeutta antaa vaalitukea. Säätiö myös väistelee arvostelua korostamalla, ettei vaalitukea annettu ”luonnollisille henkilöille”.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

Muun muassa Matti Vanhasen, Jukka Vihriälän ja Antti Kaikkosen vaalikampanjoita tukenut säätiö julkisti tiistaina oman selvityksensä, jonka se puolitoista viikkoa antoi sitten säätiöitä valvovalle Patentti- ja rekisterihallitukselle.

Antelias poliitikkojen tukeminen esimerkiksi tauluostoilla on nostattanut kysymyksiä, miten sellainen sopii säätiölle, jonka tehtävä on tukea nuorison vuokra-asumista ja joka saa sitä varten yhteiskunnalta tukea.

Selvityksessään säätiö vastaa, että sen tarkoitus on selvästi laajempi kuin on annettu ymmärtää. Säätiön tarkoitukseen kuuluu ”ylipäätään kaikenlainen yhteiskunnallinen vaikuttaminen siihen, että nuorison kasvatustyötä kehitetään”.

Poliitikkojen vaalityötä tukeneet tahot, kuten yritykset ja järjestöt, ovat yleensäkin ohjanneet tukirahansa ehdokkaiden taustajärjestöille. Usein se on vaalirahan keräämistä varten perustettu tukiyhdistys.

Nuorisosäätiön selvityksessä todetaan tällaisesta tuesta, että ”säätiön kirjanpidosta löytyy tositteita niin kaupallisilta toimijoilta kuin poliittisilta kannatusyhdistyksiltä ostetuista tavaroista ja palveluista”.

Valvoja ei ole tyytyväinen säätiön selvitykseen. Patentti- ja rekisterihallituksen linjanjohtaja Olli Koikkalainen piti Ylen uutisten haastattelussa säätiön tulkintaa omista säännöistään liian laveana eikä se vastaa valvojan käsitystä asiasta. Hän myös kaipasi lisäselvyyttä siihen, onko säätiön päätöksenteossa syntynyt jääviystilanteita ja onko silloin toimittu asianmukaisesti.


Tukirahoista ei vielä uutta tietoa

Selvityksestä ei käy ilmi, minkä verran tukea tällä tavoin on annettu vuosina 2005-2009. Asian selvittäminen ei säätiön mukaan ollut mahdollista annetussa ajassa.

Säätiön asianajaja Oili Kela kertoi STT:lle, että selvitykset avoimiksi jääneistä asioista valmistuvat viimeistään 6. marraskuuta.

Nuorisosäätiön toimitusjohtaja Seppo Pyykkönen kertoi syyskuussa, että säätiö on tukenut politiikkoja yhteensä 54600 eurolla. Eniten tukea saivat Matti Vanhanen ja Jukka Vihriälä, joka johti säätiölle tukea antanutta Raha-automaattiyhdistystä.

Säätiöltä selvitystä pyytänyt valvojaviranomainen halusi tietää myös, oliko kysymys säätiön hallituksen jäsenen jääviydestä noussut esiin, kun vaalituesta päätettiin. Säätiö vastaa esteellisyyttä enemmin pohtimatta, ettei sen hallitus ole tehnyt päätöstä ”jakaa varoja yksittäisille hallituksen jäsenille”.

Kaikkonen on tunnustanut saaneensa säätiöltä tukea aikana, jolloin hän toimi säätiön hallituksen puheenjohtajana.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Nuorisosäätiö kiistää jakaneensa väärin vaalitukea”

  1. Ja kiistää edelleen, vaikka näyttö on kiistaton. Nuorisosäätiö luotti Aran tukeen ja apuun, jos käry käy. Onneksi Patentti- ja rekisterihallitus uskalsi kyseenalaistaa säätiön ”lavean” tulkinnan säännöistään.

    1. Nuorisosäätiö on varmaan edelleen sitä mieltä, että tuki on mennyt oikeille henkilöille ja mitäs siitä kiistelemään. Herrojen syytekynnys on aina ollut korkealla verrattuna normaaleihin kansalaisiin ja senhän kansa tietää. Todellisuudessa kansa voi jakaa oman tuomionsa äänesatämällä eikä siitä ole valitusoikeutta, että sillai sitte.

      1. Jos kansa jakaisikin oman tuomionsa äänestämällä, niin usko ihmiseen ja demokratiaan palautuisi. Mutta ei, kuten esimerkiksi tapaus Juhantalo vuosien takaa osoittaa. Olen sataprosenttisen varma, että Kaikkonen, Kanerva, Kataja, Tiuri yms. äänestetään uudelleen eduskuntaan kevään vaaleissa. Olisin iloisesti yllättynyt, jos edes yksi em. henkilöistä ei tulisi uudelleen valituksi. Sanotaan, että eduskunta on Suomen kansa pienoiskoossa. Nämäkin henkilöt edustavat tiettyä ja tietynlaista osaa Suomen kansasta. Siksi heidät valitaan uudelleen.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi