Kokeile kuukausi maksutta

RIL-palkinto Kakolanmäen jätevedenpuhdistamolle

Vuoden RIL-palkinto on myönnetty Turun keskustaan Kakolanmäen alle louhitulle Kakolanmäen jätevedenpuhdistamolle sekä siihen kiinteästi liittyville lämpöpumppu- ja biokaasulaitokselle. Kilpailun toisen sijan jakoivat Hakamäentie ja Helsinki-Vantaan lentoaseman ulkomaanterminaalin laajennus.

Vuoden RIL-palkinto on myönnetty Turun keskustaan Kakolanmäen alle louhitulle Kakolanmäen jätevedenpuhdistamolle sekä siihen kiinteästi liittyville lämpöpumppu- ja biokaasulaitokselle. Kilpailun toisen sijan jakoivat Hakamäentie ja Helsinki-Vantaan lentoaseman ulkomaanterminaalin laajennus.

Voittajan valinnut Suomen Rakennusinsinöörien Liiton RILin kunniapuheenjohtaja Risto Kangas-Ikkala kiinnitti erityistä huomiota kohteen suureen alueelliseen, kansalliseen ja kansainväliseenkin merkitykseen.

 

Rohkaisevaa hankkeessa on myös kymmenen kunnan kesken aikaansaatu yhteistyö, joka voi toimia esimerkkinä muuallakin Suomessa. Turun seudun puhdistamo Oy:n Kakolanmäen jätevedenpuhdistamo käsittelee kymmenen kunnan, 280 000 asukkaan ja alueen elinkeinoelämän tuottamat jätevedet.

Kangas-Ikkala mainitsi perusteluissaan voittajan valinnalle, että hankkeessa on löydetty tehokas kokonaisratkaisu, jossa ekologisuus ja kestävä kehitys ovat olleet tärkeitä reunaehtoja niin suunnittelussa kuin toteutuksessakin. Kansainvälisesti ajatellen on tärkeää, että Suomi omalta osaltaan tekee kaikkensa Itämeren jäteveden kuormituksen vähentämiseksi ja suojelee herkkää Lounais-Suomen saaristoa.

 

Puhdistamoprosessissa jätevedet käsitellään tehokkaasti ja puhdistettu vesi palautetaan luonnonkiertoon siten, ettei siitä aiheudu haittaa ympäristölle eikä sen käytölle. Puhdistamon ansiosta Turun seudun jätevesistä mereen kohdistuva kuormitus vähenee 30-50 prosenttia aiemmasta.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “RIL-palkinto Kakolanmäen jätevedenpuhdistamolle”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat