Espoon kaupunki hakee vahingonkorvauksia asfalttikartellista

Espoon kaupunki nostaa vahingonkorvauskanteen niin sanotussa asfalttikartellijutussa. Kanne jätetään Helsingin käräjäoikeuteen viikolla 51. Kaupunki aikoo vaatia kartelliin osallisilta Lemminkäinen Oyj:ltä, Valtatie Oy:ltä, Skanska Asfaltti Oy:ltä, NCC Roads Oy:ltä, SA-Capital Oy:ltä, Rudus Asfaltti Oy:ltä sekä Super Asfaltti Oy:ltä yhteensä 5,4 miljoonaa euroa viivästyskorkoineen.

Espoon kaupunki nostaa vahingonkorvauskanteen niin sanotussa asfalttikartellijutussa. Kanne jätetään Helsingin käräjäoikeuteen viikolla 51. Kaupunki aikoo vaatia kartelliin osallisilta Lemminkäinen Oyj:ltä, Valtatie Oy:ltä, Skanska Asfaltti Oy:ltä, NCC Roads Oy:ltä, SA-Capital Oy:ltä, Rudus Asfaltti Oy:ltä sekä Super Asfaltti Oy:ltä yhteensä 5,4 miljoonaa euroa viivästyskorkoineen.

image

Espoo katsoo, että voimassa ollessaan kartelli on vaikuttanut hintoja kohottavasti kaupungin asfalttiurakkahankinnoissa ja että kaupunki on näin ollen kärsinyt asiassa vahinkoa. Espoon kaupungin vaatimukset kartellissa mukana olleita yhtiöitä kohtaan perustuvat ajallisesti korkeimman hallinto-oikeuden asfalttikartellituomiossa todettuun kartellin voimassaoloon. KHO:n  29. syyskuuta antamassa tuomiossa todettiin, että Suomessa oli vuosina 1994-2002 valtakunnallinen asfalttikartelli.

Korkein hallinto-oikeus määräsi asfalttiyhtiöille yhteensä 82,55 miljoonan euron seuraamusmaksun kilpailunrajoituslain vastaisesta toiminnasta. Suurimmat rapsut sai Lemminkäinen, jolle määrättiin 68 miljoonan euron seuraamusmaksu.

STT arvioi syyskuussa, että Helsingin käräjäoikeuteen oli jätetty jo markkinaoikeuden päätöksen perusteella 50 miljoonan euron korvausvaatimukset asfalttiyhtiöille. Korkoineen haettavat korvaukset olisivat lähennelleet 100 miljoonaa euroa. Lisäksi Tiehallinto oli vaatinut valtion töihin liittyen Lemminkäiseltä enintään 10,5 miljoonaa euroa ja yhteisvastuullisesti muiden asfalttiyhtiöiden kanssa enintään 5,6 miljoonaa euroa. Kuntien ja Tiehallinnon pyynnöstä vaatimukset jätettiin kuitenkin lepäämään KHO:n ratkaisuun saakka.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Espoon kaupunki hakee vahingonkorvauksia asfalttikartellista”

Jätä kommentti