Talouselämä: Pankit ottamassa Parocin haltuunsa

Velkojapankit saattavat ottaa massiivisen velkavuoren alla painivan Parocin haltuunsa jo ennen seuraavaa vuodenvaihdetta. Talouselämä-lehden mukaan velkojapankkien muodostama ohjauskomitea kertoi jo marraskuussa Parocin omistajille, että se ottaa vuorivillavalmistajan haltuunsa. Velkaongelmien taustalla ovat yrityskaupat, joissa Paroc on vaihtanut useampaan kertaan omistajaa pääasiassa velkarahan avulla tehdyissä järjestelyissä.

Velkojapankit saattavat ottaa massiivisen velkavuoren alla painivan Parocin haltuunsa jo ennen seuraavaa vuodenvaihdetta. Talouselämä-lehden mukaan velkojapankkien muodostama ohjauskomitea kertoi jo marraskuussa Parocin omistajille, että se ottaa vuorivillavalmistajan haltuunsa. Velkaongelmien taustalla ovat yrityskaupat, joissa Paroc on vaihtanut useampaan kertaan omistajaa pääasiassa velkarahan avulla tehdyissä järjestelyissä.

Parocilla on tällä hetkellä pitkäaikaista velkaa noin 700 miljoonaa euroa. Velkataakka painaa rajusti yhtiön tuloksentekokykyä. Viime vuonna Paroc teki 446 miljoonan euron liikevaihdolla tulosta ennen rahoituseriä, veroja ja vähennyksiä 86 miljoonaa euroa. Korkokuluja kertyi kuitenkin yli 55 miljoonaa euroa, joka vastaa reilua 12 prosenttia liikevaihdosta, ja tilikauden tulos painui roimasti tappiolliseksi.

Bahrainilainen sijoitusyhtiö Arcapita maksoi Parocista 620 miljoonaa euroa vuonna 2006 vuorivillayhtiön silloiselle omistajalle Bank of Americalle. Talouselämän mukaan konsulttiyhtiö KPMG on arvioinut Parocin arvoksi nyt enää noin 300 miljoonaa euroa. Velkojien syliin kaatuessaan Parocin suurimmaksi omistajaksi on tulossa hollantilainen finanssikonserni ING 15 prosentin osuudella.

Bank of America osti Parocin vuonna 2003 ja ruotsalainen Industri Kapital vuonna 1999. Parocin velkataakka kasvoi jokaisessa yrityskaupassa, kun järjestelyjen toteuttamista varten perustettiin holding-yhtiöt pääasiassa velkarahan turvin. Ostavan ja ostetun yhtiön yhdistämällä ostajina toimineiden holding-yhtiöiden velat sitten siirtyivät ostokohteen taseeseen. Siten Parocin velkataakka on kasvanut jokaisen yrityskaupan myötä nykyisiin massiivisiin mittoihinsa.

Arcapitan ohella Parocin henkilöstö omistaa vuorivillayhtiöstä yli 17 prosentin siivun. Vajaat kaksi prosenttia Parocista omistava toimitusjohtaja Väinö Tuomisalo ei ole erityisen huolestunut yhtiön tilanteesta tulevasta pankkien omistukseen ajautumisesta huolimatta.

 

”Paroc on ytimeltään terve. Kyse on vain siitä, että tulos laski tasolle, jolla yhtiö ei voi hoitaa velkataakkaansa”, Tuomisalo toteaa Talouselämälle.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Talouselämä: Pankit ottamassa Parocin haltuunsa”

  1. Eikä ole ainoa yritys, joita pääomasijoittajat ovat pallotelleet toisilleen ja puhaltaneet ilmaa kuitenkaan tuottamatta mitään lisäarvoa toimintaan.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi