Kokeile kuukausi maksutta

Uusien asuntojen varasto ennätyspieni, käynnistyvät kohteet myydään nopeasti

Rakennuslehden tilaaman markkinakatsauksen mukaan uusien asuntojen myyntivarasto on kutistunut pienemmäksi kuin kertaakaan tällä vuosituhannella pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Myytävää riittää vain 5,3 kuukaudeksi, kun tasapainoinen tilanne edellyttäisi noin kahdeksan kuukauden myyntivarastoa. Lukema kertoo, kuinka kauan myynnissä olevien asuntojen kauppaaminen kestää edellisen neljän kuukauden kaupantekovauhdilla.

Rakennuslehden tilaaman markkinakatsauksen mukaan uusien asuntojen myyntivarasto on kutistunut pienemmäksi kuin kertaakaan tällä vuosituhannella pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Myytävää riittää vain 5,3 kuukaudeksi, kun tasapainoinen tilanne edellyttäisi noin kahdeksan kuukauden myyntivarastoa. Lukema kertoo, kuinka kauan myynnissä olevien asuntojen kauppaaminen kestää edellisen neljän kuukauden kaupantekovauhdilla.

image

Neljä kuukautta sitten myytävää riitti 7,4 kuukaudeksi ja vuosi sitten asuntojen myyntivarasto oli peräti 20,6 kuukauden mittainen.

Tiedot perustuvat STH-Group Oy:n tekemään seurantaan, joka koskee kahdeksaa aluetta pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Selvityksen alueet kattavat noin 60 prosenttia koko pääkaupunkiseudun ulkopuolisesta asuntomarkkinasta.

Uusien asuntojen kauppa lisääntyi viime syyskuusta lähes neljäsosalla ja edellisvuoden lamakuukausista lisäystä on 123 prosenttia. Vuodesta 1999 jatkuneen seurannan aikana on syys-tammikuun jaksolla tehty vain kahtena vuonna asuntokauppoja enemmän kuin nyt. Vajaan viiden vuoden takaisesta vuosituhannen huippujaksosta ollaan vielä 19 prosenttia perässä, mutta silti kauppoja tehdään hyvään normaaliajan tahtiin. Vuositasolla seuranta-alueilla tehdään 4 939 uuden asunnon kauppaa.

Piristyneen asuntokaupan seurauksena asuntojen tarjonta on vähentynyt edelleen, viime syyskuusta miinusta on vajaat 300 asuntoa (-12 %). Tarkastelluilla alueilla on myynnissä yhteensä 2 179 asuntoa. Vuodessa määrä on vähentynyt 43 prosenttia. Viimeksi uusia asuntoja oli näin vähän myynnissä seitsemän vuotta sitten.

 

Asunnot myydään heti

 

Valmiiden myymättömien asuntojen ongelma alkaa olla ohi. Tarkastelluilla alueilla on edelleen myymättä 793 valmista asuntoa, mutta määrä on alentunut vuodessa 902 asunnolla. Asuntoja ei juurikaan enää valmistu myymättöminä pitkään aikaan.

Rakenteilla olevia myymättömiä asuntoja on 1 386 kappaletta tarkastelluilla alueilla. Kaikkiaan asuntoja on kuitenkin paljon enemmän rakenteilla, sillä monissa kohteissa asunnoista suuri osa on myyty heti RS-valmiuden jälkeen. Tällaisia rakenteilla olevia, mutta jo myytyjä kohteita on yhä enemmän työn alla.

Uusien asuntojen tarjonta lienee nyt pohjalukemissa ja asuntopulasta on ennenaikaista puhua. Rakennusliikkeet aloittivat loka-tammikuussa 1 268 yhtiömuotoisen asunnon rakennustyöt. Niistä kerrostaloasuntoja on 918 ja useamman kuin kahden asunnon yhtiöissä sijaitsevia pientaloasuntoja 350.

Selvityksen mukaan rakennusliikkeiden ennakkomarkkinointi vetää hyvin ja lähes kaikki kohteen asunnot saattavat olla varattuja töiden aloitusvaiheessa. Rakentajat voivatkin käynnistää kohteita normaalitilanteeseen verrattuna lähes ilman myyntiriskiä. Myynnistä ei tarvitse murehtia, jos vasta vuonna 2011 valmistuva kohde on myyty jo lähes kokonaan.

 

Hinnat nousevat jatkossa?

 

Uusien asuntojen hinnat ovat kääntyneet aavistuksenomaiseen nousuun. Uutta asuntoa kaupitellaan tarkastelluilla alueilla keskimäärin 2 645 euron neliöhinnalla. Vuodentakaiseen verrattuna ne ovat hieman halvempia (-0,4), mutta syyskuusta tarjonnan hinta on noussut 0,5 prosenttia. Käytettyjen asuntojen keskimääräinen neliöhinta on 1 634 euroa tarkastelluilla alueilla.

Halvin keskimääräinen kerrostaloneliö (2 577 euroa) on myynnissä Raumalla, kallein Turussa (3 197 euroa). Halvin rivitaloneliö on Oulussa (2 015 euroa), kallein Kerava-Tuusula-alueella (2 973 euroa).

Selvityksen perusteella voisi ennakoida uusien asuntojen hintojen nousua jatkossa.

Lue aiheesta lisää tämän viikon Rakennuslehdestä. Mukana muun muassa kaupunkikohtaiset hintatiedot.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Uusien asuntojen varasto ennätyspieni, käynnistyvät kohteet myydään nopeasti”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat